Доступність посилання

ТОП новини

Україна готується до великої води


Київ – Україна готується протидіяти великій воді, причому діяти будуть на випередження, заявив прем’єр Микола Азаров, відкриваючи засідання уряду в середу. Комунальники працюють цілодобово: чистять дренажні труби і дощову каналізацію, у Київ привезли пересувні насосні станції з регіонів, де не очікується підтоплення, звітував його заступник Олександр Вілкул. Гідрометцентр прогнозує загострення ситуації в середині місяця.

Найскладніша гідрологічна ситуація склалася нині у Волинській, Житомирській, Рівненській, Львівській, Тернопільській, Вінницькій, Київській областях. Причому на Львівщині рівень води може сягнути рекордної за всі часи спостережень позначки. Про це на початку засідання уряду заявив прем’єр-міністр Микола Азаров.

«Ще раз наголошую: оперативні штаби повинні ухвалювати рішення на випередження. І ще наголошую на персональній відповідальності глав місцевих адміністрацій за повну готовність відповідних служб у регіонах, за своєчасне інформування людей і швидке прийняття необхідних рішень», – зауважив прем’єр.

Вже створено карту ймовірних підтоплень. Допомагати постраждалим готові близько 40 тисяч осіб, 22 літаки і вертольоти, заявив віце-прем’єр Олександр Вілкул. Близько 70 пересувних насосних станцій передислоковані до Києва з Півдня і Сходу України, де не прогнозують підтоплення, зазначив він.

«В суботу я провів селекторну нараду, де звітували про підготовку до ймовірного паводку кожного регіону. Комунальні служби працюють цілодобово. Закінчується очистка дощової каналізації та дренажних труб, очищено сотні кілометрів русел рік», – говорить віце-прем’єр.

В Україні є необхідні грошові ресурси, щоб протистояти воді, зауважив Вілкул. Однак, якщо цього буде мало, уряд має намір залучити резервні фонди.

Протидіяти стихії допоможе погода?

До того ж від найгірших наслідків водопілля Україну може врятувати… новий циклон, що прийде незабаром, зауважує Олександр Вілкул. Таким чином, за його словами, сніг у різних регіонах України і в сусідніх державах танутиме у різний час.

Новий циклон, який прийде днями на Західну і Центральну Україну, дійсно розділить територію держави: в областях, що опиняться під його дією, буде холодно і вогко, а на Сході і Півдні – тепло і без опадів. Втім, за цей час ситуація з погодою може змінитися кілька разів, сказав Радіо Свобода директор українського Гідрометцентру Микола Кульбіда. За його словами, весняне водопілля триває зараз на Поліссі. В інших областях, які згадують урядовці, вода може піднятися в середині квітня.

«А стосовно річок, що формують притоки Київського водосховища – це Прип’ять, Дніпро і Десна,– то там водопілля взагалі затримається ще», – зазначає Кульбіда.

Урядовці висловили намір готуватися до змін клімату на рівні державних програм. На засіданні уряду говорили про рекордну за сто років кількість снігу, що випала цієї зими. Збитки через снігопад досі підраховують.
  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG