Доступність посилання

ТОП новини

Що читають українці і скільки читають?


Київ – Менше від половини українців читають книжки, і лише кожен п’ятий з них бере книжку в руки практично щодня. Про це свідчать результати опитування компанії Research & Branding Group, яке презентували у Києві. Проте видавці кажуть, що реально українців, які читають, максимум третина і свідченням цього є щорічне падіння продажів книжок.

Надія Іванівна – пенсіонерка. Їй 60 років. Вона мешкає в місті Кіровську Донецької області й у вільний час, а його, каже жінка, щодня багато, читає.

«Я історичні книжки люблю, детективи і воєнну хроніку. І класику читаю, зробила підписку. І Лермонтова, я поезію люблю. І Петрарку люблю, і Пушкіна, і Єсеніна. «Кайдашеву сім’ю» перечитую, «Миколу Джерю» нещодавно перечитала. Це маленькі книжечки, я можу за півдня перечитати. За рік я можу й 40 книжок прочитати. 300 сторінок я читаю три дні», – говорить пенсіонерка.

Практично щодня або кілька разів на тиждень читають 45% – Копатько

Трохи менше половини українців читають книжки, пповідомляє результати останнього дослідження засновник компанії Research & Branding Group та соціолог Євген Копатько. Опитування проводили серед дорослого населення від 18 років.

«Практично щодня або кілька разів на тиждень із цих 50% читають приблизно 45%. За останній рік із тих, хто сказав, що читає книги взагалі, до п’яти книжок прочитали – 40%, до 10 книжок – 25%, до 20 книжок – 16%, до 40 – 8%. І понад 40 книжок читає 7%», – розповідає Євген Копатько.

За даними опитування, найпопулярніші серед українців історичні твори, їх читає третина прихильників літератури. На другому місці детективи. А трійку лідерів замикають любовні романи.

Водночас, за соціологічними даними, жінки читають більше, ніж чоловіки. І якщо прекрасна половина віддає перевагу любовним романам і класиці, то сильна стать обирає історичні твори, детективи, воєнні романи та фантастику.

Крім того, переважна більшість українців охочіше читає традиційні паперові книги, електронні книжки читає лише кожен десятий, і 2% слухає аудіокнижки.



Картина виглядає позитивніше, ніж я її бачу – Афонін

Дослідження, проведене Research & Branding Group, не відображає реальну картину з читанням в Україні. Насправді українців, які взагалі читають літературу, не більше від третини, запевняє президент Української асоціації книговидавців та книгорозповсюджувачів Олександр Афонін. За його словами, підтвердженням цього є щорічне падіння продажів книжок. За даними Олександра Афоніна, у 2010 році кількість книжок, які були куплені населенням України, зменшилася на чверть, ще на стільки ж у 2011 році, і на 10% у минулому.

«За результатами дослідження картина виглядає позитивніше, ніж я бачу її особисто. Є певна категорія людей, які вважають для себе соромом визнати те, що вони не читають. Коли почнеш розпитувати, а яку ж ти книгу, якого автора останнього прочитав, швидше за все, почуєш: ви знаєте, я дуже погано пам’ятаю імена авторів, але я точно читаю, і можете поставити галочку, що я читаю. Бо цифри купівлі книжок населенням зменшуються, і стверджувати, що така величезна кількість людей читає, мабуть, не зовсім відповідає тим реальним цифрам і тому реальному читанню, яке сьогодні є в Україні», – зауважив Олександр Афонін.

Щоб точніше відповісти на запитання, що читають українці і як часто, соціологи обіцяють провести нове дослідження, детальніше, уже у червні цього року.
  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG