Доступність посилання

ТОП новини

Сербія і Косово: безрезультатні переговори і незадоволення в ЄС


Белград – Без результатів закінчився й восьмий раунд переговорів Сербії й Косова про врегулювання відносин. Прем’єри Івіца Дачич та Хашим Тачі вже давні знайомі. У вівторок вони спілкувалися 14 годин поспіль. Кілька разів окремо розмовляли з верховним представником Євросоюзу з закордонних справ Катрін Аштон, відтак спілкувалися між собою віч-на-віч, але все-таки не вдалося їм дійти згоди. Аштон заявила, що від Белграда й Приштини через кілька днів очікує остаточну відповідь щодо спірних справ.

Сербський прем’єр Івіца Дачич пояснив, що каменем спотикання залишаються повноваження об’єднання сербських громад на півночі Косова. Сербська сторона вимагає для тамтешніх сербів незалежної від влади в Приштині поліції та правосуддя. Серби становлять більшість населення в чотирьох округах на півночі.

Парламент Косова, колишнього автономного краю в рамках Сербії, проголосив незалежність п’ять років тому. Косовську державу досі визнали понад 90 країн.

Косовські серби вимагають незалежну від Приштини поліцію та суди

Івіца Дачич стверджує, що досягнуто високого рівня порозуміння. За його словами, сербська громада в Косові вимагає, щоби були чітко визначенні повноваження її органів. Щодо представників Приштини, вони висловлюють побоювання, що об’єднання сербських громад стане основою для сепаратистських прагнень.

Сербський прем’єр запевняє, що не йдеться про остаточний провал переговорів. «Ми маємо ще певний час, щоби дійти до конкретних рішень, щоб усе переглянути й, так би мовити, впорядкувати враження після цього важкого дня», – зауважив Дачич.

Катрін Аштон підтвердила, що на столі було кілька пропозицій, і зазначила, що розбіжності між двома сторонами «дуже вузькі, але глибокі», та що це була остання формальна зустріч. Євросоюз, за її словами, тепер чекає конкретні відповіді на спірні питання.

Натомість косовський прем’єр Хашим Тачі висловив сподівання, що нова зустріч відбудеться вже наступного тижня, в разі, якщо сербська сторона погодиться із запропонованими принципами. Тачі наголосив, що Приштина не погодиться з наданням сербським громадам виконавчих та законодавчих повноважень.

Белградські урядовці готуються ухвалити «важкі рішення»

Оглядачі в Белграді по-різному пояснюють слова Аштон про те, що це, мовляв, була остання формальна зустріч.

Професор белградського Факультету політичних наук, колишній дипломат Предраґ Сімич зазначає: «Сьогодні є чимало розчарованих, оскільки всі ми очікували, що переговори закінчаться певною угодою. Все-таки, мені на цей момент здається, що це не кінець переговорів, як це сказала Катрін Аштон... В разі, якщо переговори будуть продовжені, то це буде під диригентською паличкою Вашингтона».

Прем’єр Дачич, його заступник Александар Вучич та міністр закордонних справ Іван Мркич відразу після повернення з Брюсселя провели нараду з президентом Томиславом Николичем. В офіційному повідомленні мовиться, що ситуація дуже складна. Компромісу не досягнуто, Белград намагається подолати перешкоди. Глава держави й голова уряду заявляють, що найближчим часом будуть змушені ухвалити важкі рішення. Які саме – не уточнюють.
  • Зображення 16x9

    Михайло Рамач

    Михайло Рамач (16.08.1951 – 13.05.2023). За освітою історик. Журналіст, поет, перекладач та сценарист. Автор семи поетичних книжок, пʼяти книг есе про колишню Югославію й нинішню Сербію. Був головним редактором трьох сербських щоденних газет. Співпрацював з Радіо Свобода з 1998 року. В сербських ЗМІ від початку 1990-х років друкував матеріали про Україну.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG