Доступність посилання

ТОП новини

Лагідний ГКЧП


Ідея двопалатного парламенту отримала швидке й несподіване втілення. Провладна більшість (утім, більшістю її можна назвати дуже умовно) замість заблокованої сесійної зали зібралася у приміщенні депутатських комітетів і провела сесійне засідання.

Законність цих дій, як і задекларована спікером чисельність у 244 депутати – вельми сумнівні. Утім, аналогія із недолугим путчем ГКЧП, яку провели опозиціонери, викликає не надто оптимістичні передчуття.

Тоді – влітку 1991-го – була критична маса людей готових без зброї протистояти танкам. Чи є тепер достатня кількість тих, хто готовий на захист своїх прав і свобод піти під міліцейські кийки?.. Чи є ті, хто готовий організувати й очолити спротив узурпації? Останні акції опозиції пафосно названі «повстанням» дають привід у цьому сумніватися.

Ті, хто зараз при владі, вишукують можливість цю владу у своїх руках втримати. На жаль, ця влада може дозволити собі значно більше, ніж пізньорадянські заколотники. Адже зараз для спроби узурпації влади не потрібно вводити танки в столицю. За умов суспільної пасивності, для путчу цілком вистачить міліцейського спецпідрозділу.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

XS
SM
MD
LG