Доступність посилання

ТОП новини

В’язниця Гуантанамо: чим закінчиться голодування в’язнів?


В'язень Гуантанамо читає газету, 5 квітня 2013 року
В'язень Гуантанамо читає газету, 5 квітня 2013 року
Прага – Ситуація в американській в’язниці на військово-морській базі Гуантанамо, що на Кубі, загострилася відтоді, як у лютому 2013 року там почали голодувати на знак протесту десятки в’язнів із понад 160 осіб, яких утримують на цій базі. Причина оголошення голодування – свавілля адміністрації в’язниці, а також правовий вакуум навколо в’язнів, як заявляють їхні адвокати. Незважаючи на указ президента США Барака Обами від січня 2009 року про закриття цієї в’язниці та перевезення звинувачених в’язнів на континент Сполучених Штатів, Конгрес блокує виконання цього рішення.

Із початку лютого військове командування в’язниці в Гуантанамо відновило практику перевірки у в’язнів книг Корану – на предмет переховування в них заборонених предметів. Кілька в’язнів (спочатку повідомляли про 11), на знак протесту проти намагань осквернити їхню священну книгу, оголосили голодування. Представник Пентагону Роберт Дюран поінформував, що з початку цього тижня голодують 39 осіб.

Адвокат 15 в’язнів Дейвід Рімз із Вашингтона заявив Радіо Свобода, що з його підопічних голодує щонайменше 6 осіб.

Вони налаштовані продовжувати голодування до досягнення мети, навіть не зважаючи на загрозу смерті
Дейвід Рімз
«Вони інформували мене 29 березня, що голодування все ще дуже поширене. Згідно з їхніми твердженнями, фактично кожен в’язень із Табору-6, в якому до 130 в’язнів, бере участь в голодуванні. Вони налаштовані продовжувати голодування до досягнення мети, навіть незважаючи на загрозу смерті», – зазначив Дейвід Рімз.

Багато в’язнів готові припинити голодування – адвокат

Загалом на базі Гуантанамо утримують 166 в’язнів. 86 із цієї кількості, за указом Обами, мали б бути випущені на волю. 46 в’язнів можуть утримуватися невизначений термін, бо згідно з даними слідства та висунутими звинуваченнями, таких, за законами США, небезпечно звільняти. Шестеро в’язнів перебувають у активній фазі судового розгляду.

Адвокат Рімз також повідомив, що частина в’язнів голодує проти невизначеності їхньої долі, перебування там без офіційного звинувачення, поза контролем правників. Хоча чимало в’язнів готові припинити голодування, якщо спроби адміністрації Гуантанамо глумитися над Кораном будуть припинені, зазначає Рімз.

Тим часом представники охорони в’язниці інформують, що ситуація під контролем і щонайменше 11 в’язнів годують насильно. Комісія з прав людини ООН та Світова медична асоціація вважають насильницьке годування в’язнів Гуантанамо «формою тортур», тоді як адміністрація в’язниці називає це «порятунком життя» та «медичним втручанням».

Вони кажуть: aбо ми будемо звільнені, або ж нас винесуть звідси в труні
Дейвід Рімз
Адвокат Дейвід Рімз сказав Радіо Свобода, що чимало голодуючих готові боротися до кінця: «Люди на межі втрати здорового глузду. Вони кажуть мені та іншим адвокатам: «послухайте, ми збираємося вийти звідси, так чи інакше. Або ми будемо звільнені, або ж нас винесуть звідси в труні».

Військовий суд США відхилив спробу Міністерства юстиції розглядати справи в’язнів у цивільних судах. Конгрес США заблокував виконання указу президента Обами про ліквідацію в’язниці.

27 березня речник Білого дому заявив, що президент Барак Обама залишається на позиції «закриття в’язниці в затоці Гуантанамо».

Матеріал підготували Василь Зілгалов і Heather Maher
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG