Доступність посилання

ТОП новини

У ЄС висловили жаль через відхилення першої касаційної скарги Луценка


Штефан Фюле, Катрін Аштон
Штефан Фюле, Катрін Аштон
Верховний представник ЄС із закордонних справ Катрін Аштон і єврокомісар із розширення і Європейської політики сусідства Штефан Фюле висловили в четвер жаль із приводу ухваленого в середу рішення Вищого спеціалізованого суду з розгляду цивільних і кримінальних справ підтримати вирок колишньому міністрові внутрішніх справ Юрієві Луценку у чотири роки позбавлення волі.

Обидва чільні посадовці ЄС висловили різке занепокоєння судовим процесом над Луценком, що, за їхніми словами, не відповідав міжнародним стандартам справедливих, відкритих і незалежних судових розглядів.

Автори заяви закликали владу України посилити співпрацю з членами спостережної місії Європейського парламенту в Україні, колишнім президентом Європарламенту Патом Коксом і колишнім президентом Польщі Александром Квасневським, щоб усунути занепокоєння щодо вибіркового правосуддя.

Це, серед іншого, вимагатиме від української влади, щоб вона взяла до уваги стан здоров’я Луценка, а також втілила подальші реформи судочинства, мовиться в заяві.

У ЄС очікують на повне втілення Україною висновків про необхідні для підписання з нею угоди про асоціацію, які зробили в Євросоюзі раніше, нагадали Аштон і Фюле.

У середу Вищий спецсуд затвердив винесений Луценкові вирок у чотири роки позбавлення волі, відхиливши його касаційну скаргу за однією з кримінальних справ проти нього. При цьому дещо зменшили суму відшкодування, яку має сплатити колишній міністр.

У четвер цей же суд почав розглядати касаційну скаргу на інший, дворічний вирок Луценкові і продовжить цей розгляд у п’ятницю.
XS
SM
MD
LG