Доступність посилання

ТОП новини

Чорногорія: чинний президент Вуянович переміг на частки відсотка


Чинний президент Чорногорії Филип Вуянович
Чинний президент Чорногорії Филип Вуянович
Белград – Кандидат від правлячої коаліції, чинний президент Чорногорії Филип Вуянович залишатиметься главою держави ще п’ять наступних років. Державна виборча комісія оприлюднила попередні результати, згідно з якими він здобув 51,2 відсотка голосів, а його опонент, опозиційний кандидат Міодраґ Лекич – 48,8 відсотка.

Минула ніч була драматична, оскільки обидва кандидати оголосили про свою перемогу. Але при цьому вони закликали своїх прихильників утриматися від святкування перемоги. На вулицях Подґориці були тисячі громадян. На щастя, все пройшло без інцидентів.

На вибори вийшли 64 відсотки із 512 тисяч виборців. Пізно вночі до громадян звернувся чинний президент Филип Вуянович.

«Я хочу проголосити результати після повного підрахування й повідомити громадян Чорногорії, що я здобув перемогу, оскільки за мене проголосували 51,3 десятих відсотка», – заявив він.

Через 20 хвилин обізвався й Міодраґ Лекич, з інакшими даними. «На підставі 97 відсотків підрахованих голосів можу сказати, що чорногорські громадяни вибрали мене на посаду президента Чорногорії», – зауважив Лекич, зазначивши, що він набрав 50,5 відсотка.

Державна виборча комісія у понеділок упродовж цілого дня розглядала результати й увечері більшістю голосів встановила, що за Вуяновича проголосували 162 тисячі, а за Лекича 154 тисячі громадян.

Лекич має право вимагати повторного голосування на окремих виборчих дільницях, якщо вважає, що там були серйозні порушення процедури.

Вибори проведені професійно – міжнародні спостерігачі

Деякі неурядові організації стверджують, що правляча коаліція маніпулювала списками виборців, тобто так званими «мертвими душами».

Натомість спостерігачі від Організації з безпеки й співпраці у Європі та від Парламентської асамблеї Ради Європи повідомляють, що вибори були проведені «професійно й ефективно» та що громадяни мали можливість вільно обирати.

Згідно з конституцією, президент 650-тисячної балкансько-адріатичної республіки має переважно протокольні повноваження. Вся влада в руках Кабінету міністрів. Конкретно в руках прем’єра Міла Дюкановича, котрий вже сьомий раз від 1989 року перебуває на цій посаді. Між прем’єрськими термінами він ще був і президентом республіки, а кілька років був лише лідером найбільшої партії. Опозиція звинувачує його особисто та правлячу коаліцію у причетності до корупції. З іншого боку, більш як половина чорногорців вважає його «батьком незалежності» й гідним продовжувачем дій волелюбних предків.
  • Зображення 16x9

    Михайло Рамач

    Михайло Рамач (16.08.1951 – 13.05.2023). За освітою історик. Журналіст, поет, перекладач та сценарист. Автор семи поетичних книжок, пʼяти книг есе про колишню Югославію й нинішню Сербію. Був головним редактором трьох сербських щоденних газет. Співпрацював з Радіо Свобода з 1998 року. В сербських ЗМІ від початку 1990-х років друкував матеріали про Україну.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG