Доступність посилання

ТОП новини

ЖКГ швидко оживе, якщо вирішувати загальні проблеми держави – Салій


Київ – Позитивні зміни у становищі українського житлово-комунального господарства можуть настати у короткі терміни. Але при цьому влада має керуватися не політичною доцільністю, а законом. Про це заявив Радіо Свобода колишній голова Київської міської державної адміністрації Іван Салій. За його словами, реформи у ЖКГ неможливі без загальних зрушень на краще у державі. Тим часом у профільному Міністерстві прогнозують, що криза в українському ЖКГ триватиме ще мінімум 10 років.

– Варто у нинішньому становищі житлово-комунального господарства України стверджувати, що мінімум за десять років вдасться-таки подолати кризу?

– Я вважаю, що проблема не в тому, коли закінчимо. Це старт, а потім фініш? Проблема в тому, коли ми розпочнемо цю роботу? Всі держави, крім України, давно вже провели утеплення будівель, житлових споруд. А у нас же олігархічний, монополістичний капіталізм. А, наприклад, у Чехії, Польщі його немає. Тобто, проблема ЖГК – не в проблемі ЖКГ. Проблема у рівні кадрів, які керують галуззю, і в тому, що політику слід відділити від бізнесу. І це можна зробити завтра, не чекаючи 10 років. Тоді бізнесмени займатимуться бізнесом, а політики так робитимуть політику, щоб бізнесменам було ефективно працювати. А коли бізнес і політика одночасно, тоді і за 10, і за 20 років нічого не вирішимо, як і не вирішуємо.

– Іване Миколайовичу, Ви, очолюючи місто Київ, працюючи в уряді, на практиці стикалися з цими проблемами ЖКГ, які тривають десятиліття. Що загалом стає на заваді вирішенню, крім поєднання бізнесу та політики?

– От я проаналізував, які інвестиції надходять до Києва. Київ що інвестує? В банківську сферу, в торговельну…І це ж не інвестиція в Київ! Чиновник займається «торговлей Родиной». Бо він же заводить із відкатами, скажімо, інвестиції. Тому я вважаю, що проблема одна, у держави є єдиний ресурс: влада, моральна, патріотична і принципова. Без цього про решту говорити немає сенсу. Про ЖЕКи? Навіщо про ЖЕКи говорити? Ви повирішуйте згори, і все стане чесно.

– Уявімо, дослухається влада до Ваших порад…Коли можна буде очікувати позитивних кроків стосовно подолання кризи у ЖКГ – через 5 років, 10, 20? Коли? Можете дати прогноз?

– У такому разі місто Київ за три місяці заживе. Бо у людей з’явиться надія, довіра до влади, ентузіазм зрештою. Соціальні ліфти з’являться, не треба буде виїжджати за кордон. Можна буде пишатися своєю державою, своїм містом. А поки – зверніть увагу: всі форми управління Києвом – парламентська, парламентсько-президентська , президентська (аж до фактично прямого президентського правління), знищення райрад – ми провели. Всі форми виборів, крім єдино правильної, чесних виборів за відкритими партійними списками, ми не дозволяємо собі. Бо все у нас визначає політична доцільність, а не закон.
  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG