Доступність посилання

ТОП новини

В Україні менше антисемітизму, ніж в країнах Європи – головний рабин


Головний рабин України Яків Дов Блайх заявляє, що проблеми з антисемітизмом в Україні значно менші, ніж у Західній Європі.

«Коли в США я говорив про антисемітизм у Франції, Швеції, Греції та Угорщині, то сказав: «Слава Україні». Тобто в Західній Європі великі проблеми з антисемітизмом. У нас вони теж є, але значно менші», – сказав він в інтерв’ю журналу «Країна».

За словами головного рабина України, він не бачить нічого поганого в «позитивному націоналізмі». «Є чудова річ в івриті. Це, мабуть, єдина мова, що розрізняє поняття позитивного та негативного націоналізму. Коли кажуть, що ти – націоналіст, це комплімент. Треба за це дякувати. Націоналізм – дуже хороша штука, але вогонь – теж хороша штука, коло якого можна грітися. Але той­таки вогонь здатен знищити пожежею все живе», – сказав Яків Дов Блайх.

Водночас, як заявив головний рабин України, питання української мови використовується політиками для відволікання уваги. «Скільки в парламенті було дебатів щодо економіки, розвитку, безробіття і скільки було дебатів щодо української мови? На жаль, погано працює громадянське суспільство, яке повинно ставити теми для політиків», – зауважив Яків Дов Блайх.

За його словами, спільна історія українців і євреїв є складним питанням, «але треба працювати на позитив».

«Можемо хоч сьогодні зібрати прес-конференцію, де засудимо Кагановича як злочинця, а також усіх інших радянських керівників­євреїв. А українці розкажуть про злочини Петлюри, Шухевича і Бандери. Але вони не погоджуються. Для євреїв ніколи такі люди, як Каганович, не були героями, не були прикладами. Вони пішли від нас, стали комуністами й робили поганим життя і українцям, і євреям, і росіянам. Мені соромно за таких євреїв. Я також хочу почути від українців, що їм соромно за Петлюру, за Шухевича, за Хмельницького. Досі такого не чув», – сказав рабин.
XS
SM
MD
LG