Доступність посилання

ТОП новини

Зміни правил дорожнього руху не особливо торкнуться гостей із Європи


Зміни до правил дорожнього руху, які набувають чинності 15 квітня, гостей України із Європи майже не торкнуться. У цьому переконані ті українці, котрі часто бувають за кордоном. Турбуються про гостей країни хіба що туроператори, хоча місцеві даішники заспокоюють – перші тижні нікого не штрафуватимуть! А закарпатці, які й загалом межують із чотирма державами Євросоюзу, кажуть, що їздять за цими правилами давно.

У Закарпатті про зміни до правил дорожнього руху мало хто чув. Читали про новації здебільшого молоді люди, котрі мають доступ до інтернет-ресурсів. Підприємець Андрій Смоляк зізнається, знає, що будуть нові дорожні знаки, що необхідно за містом їздити з увімкненим ближнім світлом. А один нововведений пункт його… розсмішив.

«Мене найбільше потішило введення поняття «удосконалене покриття» – цікаво, а яких доріг воно буде стосуватися? «Удосконалене» означає, що, ось, цитую, «цементобетонне, асфальтобетонне, залізобетонне або армобетон, не збірне покриття». Де у нас таке? Виходить, що у нас на кожному виїзді з країни треба ставити для гостей знак «кінець удосконаленого покриття», бо у нас доріг просто немає!» – каже Андрій Смоляк.

Спочатку треба відремонтувати дороги, а потім вводити нові знаки

Не зміни у правилах, а стан доріг турбує і водія-далекобійника Миколу Човбана. Він добре знає різницю між українськими та європейськими автошляхами.

Спочатку треба привести інфраструктуру до ладу, а потім вимагати і запроваджувати європейські норми, правила
Микола Човбан
«Загалом ті люди, які їздять за кордон, можуть порівняти, що розмітка нанесена якісно, не розмивається після першого дощу. Спочатку треба привести інфраструктуру до ладу, а потім вимагати і запроваджувати європейські норми, правила, схеми руху тощо», – зазначає Микола Човбан.

Загалом закарпатці кажуть, їм до змін не звикати, бо живуть поряд із чотирма європейськими державами, а там більшість українських новацій – вже давно звичні речі.

Європейців не треба попереджати про зміни

Турбувалася, як сприйматимуть зміни європейці, гості Закарпаття, ужгородський туроператор Світлана. Але, коли прочитала, що саме запроваджується – заспокоїлася.

«На мою думку, гостей та європейців не треба попереджати про зміни, бо вони звикли дотримуватися того, до чого нас зараз хочуть призвичаїти, – каже вона. – Тут додаткових заходів, як на мене, нема».

Даішники обіцяють дати час вивчити нововведення

У той же час закарпатські даішники кажуть: ні жителів області, ні гостей країни у перші тижні дії змін до правил дорожнього руху не штрафуватимуть.

Перші два-три тижні будемо просто попереджати, роз’яснювати
Юрій Вейкай
«Перші два-три тижні будемо просто попереджати, роз’яснювати», – каже заступник начальника обласного управління Державтоінспекції Юрій Вейкай.

У Державтоінспекції навіть пообіцяли, за цей час протоколи про порушення правил за новаціями не складатимуть – дадуть час добре їх засвоїти.
XS
SM
MD
LG