Доступність посилання

ТОП новини

Милуючись Джокондою, пильнуйте гаманці


Натовп біля «Мони Лізи» Леонардо да Вінчі
Натовп біля «Мони Лізи» Леонардо да Вінчі
Мистецькі шедеври Лувра, такі як Мона Ліза, Венера Мілоська чи статуя богині перемоги Ніки, залишилися під замком у середу, коли охорона всесвітньовідомого музею пішла на страйк через протест проти кишенькових злодіїв, що заполонили музей. Профспілка, яка представляє близько 200 охоронців музею, заявила, що їм уже набридло, що вони і відвідувачі стають постійними об’єктами любителів полювати в чужих кишенях.

Для того, щоб потрапити до Лувра, потрібно вистояти у кількагодинній черзі і заплатити щонайменше 11 євро за вхідний квиток. Але ці перешкоди не відлякують ані туристів, яких приїжджає до Лувра 9 мільйонів на рік, ані організованих у серйозні банди кишенькових злодіїв. Адже хто може бути кращим об’єктом для грабіжника, ніж туристи, що, роззявивши рота, товпляться біля Джоконди, втомлені багатогодинним стоянням у черзі та огляданням нескінченних скарбів музею.

За словами екскурсовода Адре, найбільше від грабіжників потерпають туристи з Азії. «Грабіжників приваблюють глибокі кишені. Вони відслідковують туристів з Японії, Китаю, людей, які носять з собою крупні суми готівкою. Американців також. Бідні азіати не підозрюють, що на них можуть напасти, вони навіть не знають, як на це реагувати», – пояснює гід.

Та виявляється, об’єктами грабіжників стають не лише відвідувачі, але й самі охоронці, заявив голова профспілки охоронців Давід Маяр. Напади упродовж останнього часу почастішали, скаржаться охоронці і вимагають кращої безпеки музею від поліції. Поліцейські часто патрулюють туристичні місця Парижа, такі як Ейфелева вежа та Лувр, але, на думку охоронців музею, цього не вистачає.

Більше поліції відлякає туристів?

Заступник директора Лувра Ерве Барбер на прес-конференції в Парижі заявив, що музей робить усе, щоб попередити своїх відвідувачів про небезпеку, але більша присутність поліції могла б відлякати туристів.

«Поліція потрібна для того, щоб відрадити людей від скоєння злочину. Ми знаємо, що поліція в уніформі відлякує. Кишенькових злодіїв у Луврі ніхто не вітає. Наші охоронці знають, що ми докладаємо до цього всіх зусиль, а поліція посилює ці зусилля. Правоохоронці є на місці, і їх буде більше», – заявив заступник директора Лувра.

Але відлякати всіх злодіїв у Луврі навряд чи вдасться, адже часто крадіями є іноземці або підлітки, які і читати не завжди вміють по-французьки,а переслідувати їх у судовому порядку складно.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG