Доступність посилання

ТОП новини

У Конгресі сперечаються, чи продавати зброю психічно хворим та злочинцям


Сенатори, які представляють Демократичну та Республіканську партії, оприлюднили проект закону, що може стати в основі найбільшої за десятки років реформи обігу зброї у США. Після низки масових вбивств з використанням вогнепальної зброї, що сталися в країні протягом останніх років, суспільство вимагає від законодавців запровадити краще регулювання обігу зброї у США.

Джиліан Сотто – сестра Вікторії Сотто, вчительки, яка загинула під час масової стрілянини у початковій школі в Ньютауні минулого року: «Моє серце розбито. Я втратила сестру. Я втратила свою найкращу подругу – людину, яка значила для мене більше, ніж будь-хто інший. Її більше немає і я її більше ніколи не побачу».

У грудні 2012 року вбивця, озброєний напівавтоматичною зброєю, увірвався у початкову школу в Ньютауні і застрелив 20 дітей та 6 вчителів. Сьогодні Джиліан і чимало батьків цих загиблих дітей приїхали у Вашингтон, щоб особисто натиснути на законодавців:

«Ми більше не можемо мовчати щодо цього питання. Ми мусимо встати і боротися, бо щось має бути зроблено негайно».

Виглядає, що законодавці слухають. Представники двох партій спільно опрацювали проект нового закон, який може запровадити краще регулювання ринку обігу зброї.

Сенатор-демократ Джозеф Манчін каже, що сторони погодились, що злочинці та люди з психічними розладами не повинні мати доступу до вогнепальної зброї.



Законопроект також запроваджує процедуру, за якою кожен, хто хоче придбати зброю у магазинах, на виставках зброї чи онлайн, мусить пройти перевірку. Сенатори від Демократичної та Республіканської партій заявляють, що такі перевірки жодним чином не обмежують конституційне право американців на володіння зброєю, а лише мають на меті не допустити, щоб пістолети потрапляли у руки злочинців чи психічно хворих. Сенатор-республіканець Пет Тумі є одним з авторів компромісного законопроекту:

«Я не вважаю, що перевірка особистих даних потенційного покупця зброї є обмеженням прав громадян. Як на мене, це просто логічно. Якщо ви пройшли перевірку, яка виявила, що ви не є злочинцем, вам продадуть пістолет. Жоден пункт нашого законопроекту не завадить законослухняним громадянам купувати зброю».

Втім, запровадження додаткових перевірок не достатньо, вважає Джиліан Сото. Вона також хоче, щоб Конгрес заборонив продаж наступальної напівавтоматичної зброї:

«Автомати призначені, щоб вбивати людей, а не для захисту. І саме з них застрелили мою сестру».

Сото також хоче, щоб закон обмежив розмір магазинів для патронів.

Опоненти нових регулювань вважають їх надмірними. Одним із них є сенатор-республіканець Майк Лі: «Будь-які обмеження фундаментального права громадян на самозахист робить нас залежними від уряду. А уряд не здатний бути усюди і захистити нас у всіх ситуаціях. Тому будь-які кроки, які обмежують наші права на володіння зброєю, наражають нас на більшу небезпеку».

Активісти, які протестують проти додаткових регулювань обігу зброї, вже провели кілька великих демонстрацій цього року. Вони побоюються, що таким чином уряд намагається обмежити свободу громадян і врешті досягти абсолютної влади.

Шанси того, що нові регулювання все ж будуть прийняті, останнім часом збільшились, вважають експерти. Сенат близький до підтримки нового закону, втім контрольована республіканцями Палата представників не поспішає голосувати за.

Спікер Палати представників Джон Бейнор каже, що він би хотів почекати і подивитися, який саме документ врешті пройде через Сенат.

Джиліан Сотто заявляє, що родичі жертв будуть боротися, поки ця ситуація не зміниться.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG