Доступність посилання

ТОП новини

Американці з’їдають по 125,5 кілограмів м’яса на рік, і це – не рекорд


Населення планети невпинно зростає. Відповідно збільшується і споживання харчів, зокрема м’яса. Американці протягом року з’їдають понад 23 мільйони тон м’яса. Середньостатистичний американець споживає 125.5 кілограма м’яса на рік. Щоправда, це на цілих 11 кілограмів менше за абсолютних рекордсменів, мешканців крихітного Люксембурга. Останнім часом, американці намагаються вгамувати свою любов до м’яса. Але чому?

Час обідньої перерви у вашингтонській кав’ярні Джус Джоінт. Джо Йонан приходить сюди за смачним супом. «Або ж за вегетаріанським бурґером», – додає він.

Джо – професійний суддя конкурсів барбекю. Однак, віднедавна його любов до смаженого м’яса пропала: «М’ясо може бути чудовим і смачним. Але я не хочу його більше споживати».

Джо відомий ресторанний критик та редактор розділу харчування газети «Вашингтон пост», одного з найповажніших щоденників США. Вегетаріанцем він став недавно. Частково – заради покращення здоров’я, частково – через надмірне споживання м’яса у зв’язку з роботою. Читачі загалом позитивно сприйняли його рішення відмовитися від м’яса.

Ресторанний критик Джо говорить: «Я отримав багато електронних листів, у яких люди говорять, що теж намагаються обмежити споживання м’яса».



Чимало американців сьогодні шукають альтернативу м’ясу. Згідно з офіційною статистикою, за чотири роки між 2006 та 2010 роками, споживання м’яса у Сполучених Штатах зменшилось на шість відсотків. Це перше відносно велике падіння за кілька десятиліть. Частково, їсти менше м’яса стали через подорожчання м’ясних продуктів. Однак, це також ознака часу, каже Лестер Браун, дослідник з Інституту Планетної політики: «Молодь сьогодні не настільки споживає м’ясо, як попередні покоління».

Головна причина – здоров’я. Чимало досліджень пов’язують споживання м’яса з підвищеним ризиком серцевих нападів, інсультів та ракових захворювань.

«Ми починаємо усвідомлювати, що занадто багато м’яса погано для здоров’я», – каже Лестер Браун.

Ресторани та їдальні у наш час пропонують значно більше вегетаріанських страв. Так, шеф-кухар Кристофер Роберсон у своєму ресторанчику НЕШ, спонукає відвідувачів не вживати м’яса хоча б один день на тиждень. Він запровадив «безм’ясний» понеділок.

Однак, якщо у США все більше людей відмовляються від м’яса, то в країнах, що розвиваються, споживання м’яса росте разом із ростом достатку населення.

Лестер Браун з Інституту Планетної політики звертає увагу на це явище: «У країнах на шляху розвитку попит на м’ясо швидко зростає. Чудовий приклад цього – Бразилія. У Китаї останні два десятиліття ми спостерігаємо колосальне збільшення споживання м’яса».

Однак США залишаються світовим лідером за кількістю спожитого м’яса. Якщо решта світу буде споживати м’ясо такими ж темпами, то планеті загрожуватиме гуманітарна катастрофа, кажуть експерти. Адже для вирощення худоби потрібні зернові, які вимагають посівної землі.

«Як щоб у весь світ наздогнав США за рівнем споживання зернових, нам довелось би шукати другу а то й третю планету розміром із Землю».

Підраховано, що на виготовлення одного кілограма яловичини необхідно 15 кілограмів корму. Такий же обсяг вуглецю опиняється в атмосфері у цьому процесі.

Тож у американців з’являється все більше й більше причин, принаймні інколи споживати вегетаріанські страви.

Згідно зі статистичними даними, українці займають вісімдесят п’яте місце у світі за кількістю спожитого м’яса. Середньостатистичний українець щороку з’їдає 45 кілограмів цього продукту. Найменше м’яса їдять в Індії – лише трохи більше трьох кілограмів на рік.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG