Доступність посилання

ТОП новини

Озвучені Путіним цифри викликали обурення «іноземних агентів»


Прага – Під час відвідин Москви комісар Ради Європи Нілс Муйжнієкс заявив, що новий російський закон із вимогою реєстрації деяких недержавних організацій (НДО) в Росії як «іноземних агентів» нагадує сумнозвісні часи Радянського Союзу з його «шпигуноманією» і є залякуванням. Перед цим Путін назвав німецькому телебаченню загадкові цифри про нібито фінансування з Заходу в Росії до 700 НДО у фантастичну суму – в майже мільярд доларів лише за 4 місяці 2013 року. Згідно з інформацією незалежних правозахисних організацій Росії, Кремль нещодавно провів тотальні перевірки 225 НДО. Цього тижня лідери громадянського суспільства Росії заявили про свій протест проти «перебільшень» справжніх масштабів діяльності НДО з боку Кремля.

Комісар Ради Європи Нілс Муйжнієкс наголосив цього тижня в Москві, що російський закон про реєстрацію «іноземних агентів» – це досить унікальний акт, якого не має в країнах ЄС. «Я думаю, що це має фактично ефект залякування. Термін «охолоджуючий ефект» часто вживається в Раді Європи як характеристика дій направлених на обмеження свободи висловлювання, свободи слова. Тут, я вважаю, ми можемо вести мову про ефект залякування свободи асоціацій та недержавних організацій», – заявив комісар Ради Європи в Москві.

Російський президент Володимир Путін далі відкидає критику Заходу щодо переслідувань в Росії низки НДО. На початку тижня в інтерв’ю німецькому телеканалові ARD він, зокрема, заявив: «Хочу ще раз назвати ці цифри – лише за перші чотири місяці після ухвалення відповідного закону (про реєстрацію «іноземних агентів») на рахунки цих організацій з-за кордону, прошу уваги, надійшло 28 мільярдів 300 мільйонів рублів. Це майже мільярд доларів. За чотири місяці. Адже це не може не викликати запитань. І наше суспільство має право знати, звідки надходять ці гроші і на які цілі?».

Названі Путіним суми «взяті із закритих даних спецслужб» – Пєсков

Лідери правозахисних організацій Росії відмовилися реєструватися як «іноземні агенти», заявляючи, що це зашкодило б довір’ю до них та їхній підтримці.

Міжрегіональна правозахисна організації Росії «Агора» заявила, що знає про перевірки владою лише 225 НДО, хоча погодилася, що це є лише частиною громадянського суспільства Росії. За даним Міністерства економічного розвитку Росії, втрати російських НДО через скорочення у 2013 році фінансування з-за кордону складуть трохи більше ніж 500 мільйонів доларів. Хоча, за Путіним, ймовірна річна цифра такого фінансування російських НДО у вісім разів більша.

Цього ж тижня Міністерство юстиції Росії заявило, що завело справу проти недержавної організації «Голос», єдиної незалежної громадської структури з контролю за виборами в Росії, яка нібито не зареєструвалася «іноземним агентом». Речники «Голосу» зазначають, що не отримували ніяких коштів з-за кордону з часу вступу в дію нового закону про НДО.

У п’ятницю речники «Голосу» заявили, що отримали в кінці тижня повідомлення від орендодавця про дострокове припинення договору на оренду приміщення, що вважають наслідком тиску з боку влади.

Згідно із новим законом, відмова від реєстрації «іноземними агентами» загрожує штрафом до 10 тисяч доларів керівникові організації і до 16 тисяч доларів для самої організації.

У четвер лідери головних НДО Росії (58), включно з «Голосом», «Меморіалом», у своєму відкритому листі до президента Путіна заперечили цифри, названі ним, і попросили оприлюднити перелік НДО, котрі отримують великі суми грошей з-за кордону. «Оскільки озвучені Вами в інтерв’ю цифри щонайменше у десятки разів перевищують наші уявлення про обсяги зарубіжної підтримки російським НДО, то нам самим хотілося б знати, що ж це за організації, котрі отримують такі гроші», – сказано у цьому листі.

Путін не назвав жодних деталей стосовно джерел своїх даних. Димової завіси тут додав його речник, прес-секретар Дмитро Пєсков, який заявив, що названі Путіним суми «взяті із закритих даних спецслужб».

Упродовж візиту Путіна до Німеччини цього тижня канцлер Анґела Меркель переконувала його, що діяльність НДО – це «добра можливість» для прискорення інноваційного розвитку Росії, її економічного зростання.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG