Доступність посилання

ТОП новини

У Франції дозволяють одностатеві шлюби


Брюссель – Сенат, верхня палата парламенту Франції, слідом за нижньою ухвалив законопроект, який дозволяє одностатеві шлюби. Його підтримує й президент Франсуа Олланд, на підпис якого очікують ближчим часом. Таким чином, французи приєднуються до низки країн заходу та півдня Європи, де гомосексуальні пари мають абсолютно такі ж права, як і гетеросексуальні. Водночас у державах східної Європи, Балтії та ще Італії й Греції, попри загалом толерантне ставлення до геїв, лесбійок чи трансгендерів, жодної форми шлюбу в цих групах населення не визнають.

Узаконення одностатевих шлюбів та надання їм права всиновлювати дітей і в країнах Євросоюзу, і за його межами стали мірилом рівності між представниками різних сексуальних орієнтацій. У Франції законопроект про одностатеві шлюби щойно отримав «зелене світло». Однак протистояння між тими, хто прагне зберегти традиційну форму родини, і тими, що вільно сприймають сім’ї, де є двоє матерів чи двоє татусів, вже тривалий час лихоманить французьке суспільство.

Країну, де свобода й рівність – це два засадничі принципи, накрила хвиля маніфестацій за і проти «гей-одружень».

Режін Баржо – одна з організаторів багатотисячних акцій протесту на захист того, що вона називає «підвалинами французького суспільства», де шлюб – це союз чоловіка та жінки, а дитина має тата і маму.

«Завтра з’являться свідоцтва про народження, де буде написано, що дитина народилася від Бернара та Жан-П’єра. Але ж для дітей немає нічого кращого за тата і маму. Тож це просто неможливо», – емоційно заявляє активістка руху, спрямованого проти закону щодо одностатевих сімей.

Поруч із Францією, у Бельгії, одностатеві шлюби стали чимось звичайним. Навіть уряд країни очолює гомосексуал, що не приховує своєї орієнтації. Тут ще десять років тому ухвалили закони, що зрівняли в правах різні подружжя. А з 2006 року такі сім’ї можуть офіційно всиновлювати дітей.

Перша гей-пара Бельгії та «пурпурова п’ятниця»

Карлос де Олівера та Філіп Верне були першим офіційно зареєстрованим подружжям бельгійських геїв. Сьогодні вони, здається, ще більше переконані у правильності свого кроку.

У руках з нашим весільним портретом я б заявив: дивіться, ми – перша гей-пара у франкомовному світі. У нас все гаразд. Відчиніть двері й іншим!
Карлос де Олівера
«Я б хотів бути у перших лавах тих кортежів, де відстоюють права одностатевих шлюбів. У руках з нашим весільним портретом я б заявив: дивіться, ми – перша гей-пара у франкомовному світі. У нас все гаразд. Відчиніть двері й іншим», – закликає Карлос.

Ще завзятішими захисниками прав ЛГБТ-спільнот є голландці. Нещодавно в Нідерландах пройшла національна акція під назвою «пурпурова п’ятниця». Сотні тисяч студентів та учнів ходили в одежі пурпурового кольору на знак підтримки дітей із сімей геїв, лесбійок чи трансгендерів. У цій акції, яка організовується щороку, взяли участь близько семи сотень шкіл, а для привернення уваги до проблем членів гомосексуальних родин був майстерно створений черговий відеокліп.

Де гомосексуалам можна одружуватися, а де – ні?

Загалом «найрозкутішими» країнами щодо прав гомосексуалів, крім Нідерландів та Бельгії, вважають Швецію, Норвегію, Данію, Португалію та Іспанію.

Ще десять держав Європи, включно із Німеччиною, Британією, Угорщиною, Ірландією чи Австрією, дозволили одностатевим парам форму реєстрації так званого «громадянського партнерства».

Жоден вид союзу між гомосексуальними парами не визнаний в Італії, Греції, Словаччині, Румунії, Болгарії, Польщі та державах Балтії.

Проте права та заборону дискримінації цих груп населення ретельно відстоює Європейський суд з прав людини. Зі свого боку, Європарламент та Єврокомісія також працюють над визнанням рівності гетеросексуальних і одностатевих пар та їхніх прав на всиновлення, соціальний захист та спадщину.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG