Доступність посилання

ТОП новини

Що стоїть за скромністю мера Донецька?


Донеччани не задоволені поганими дорогами і транспортом
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:04:40 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Донеччани не задоволені поганими дорогами і транспортом

Донецьк – Донецький міський голова, регіонал Олександр Лук’янченко обіймає цю посаду вже 10 років. Як працює очільник міста, наскільки донеччани задоволені його роботою, та які проблеми їх хвилюють найбільше?

Міський голова шахтарської столиці мешкає у квартирі в центрі міста і не носить дорогого брендового одягу. Більше того, він досить часто ходить пішки, бореться з курінням і виступає за здоровий спосіб життя.

У нас же на посаді мера відповідаєш за все. Стаються якісь кліматичні катаклізми, у нас завжди винний мер міста
Олександр Лук’янченко
Сам Олександр Лук’янченко, порівнюючи свою роботу із роботою мерів інших міст, пояснив Радіо Свобода: «Є специфіка країни, специфіка системи. У будь-якому разі є така робота, якою мери за кордоном не займаються. Там займаються сіті-менеджери, які відповідають за міське господарство та міську інфраструктуру. У нас же на посаді мера відповідаєш за все. Наприклад, якщо стаються якісь кліматичні катаклізми, то це стихійне лихо. А у нас завжди винний мер міста. Найтяжче в роботі те, що не завжди ти маєш можливість профінансувати й вирішити всі проблеми, зокрема, житлово-комунального господарства, інфраструктури міста. І недосконалість законів викликає труднощі, але ми їх долаємо».

«У його команді є люди, які значно багатші від нього»

Головний редактор одного з найпопулярніших інтернет-видань регіону novosti.dn.ua Олексій Мацука упевнений, що серед високопосадовців області Лук’янченко має один із найвищих рейтингів і є чи не найскромнішим чиновником, що робить його трохи схожим на політиків західного зразка.

Виходячи з того, що він показав у своїй декларації, він займає найнижчий ступінь в рейтингу міліонерів, які керують областю та містом
Олексій Мацука
«З усіх чиновників, які є в Донецьку, за якими ми спостерігаємо, Лук’янченко веде найбільш скромний спосіб життя, публічний. У нього жодного разу ми не бачили Brioni, жодного разу ми в нього не бачили взуття зі страусиної шкіри. Він реально живе в квартирі на Постишева. У нього немає амбіцій заробити за рахунок того, що він міський голова. Стара комуністична школа. Виходячи з того, що він показав у своїй декларації, він займає найнижчий ступінь у рейтингу міліонерів, які керують областю і містом. Я знаю, що в його команді є люди, які значно багатші від нього».

Розруху подолано лише в центрі міста, а євродороги руйнуються

Олександр Лук’янченко «завжди намагався бути більше технократом, ніж політиком», вважає політолог Станіслав Федорчук. Саме тому, каже Федорчук, він так довго тримається на посаді.

Якщо говорити про передмістя та спальні райони, то там особливих успіхів не вдалося досягнути
Станіслав Федорчук
«Йому вдалося перебороти розруху в центрі міста. Однак якщо говорити про передмістя та спальні райони, то там особливих успіхів не вдалося досягнути. Це, напевно, одна з найбільших його поразок на посаді мера», – зазначає політолог.

Із тим, що міський голова Донецька і справді багато робить для регіонального центру, погоджуються і представники місцевої опозиції. Але, зазначає Вольга Шейко, керівник міської організації УДАРу, яка нещодавно проводила протестний мітинг біля Донецької міської ради, його є за що й критикувати.

«Донецькі дороги, які були зроблені перед Євро-2012, багато з них зараз уже руйнуються. Руйнуються, можливо, тому, що кошти, які виділяються на це, і акцизний збір, який підвищили, щоб наші дороги були кращі, – немає прозорості у цьому всьому», – зауважила Шейко.

Експерти та громадські діячі погоджуються, що насправді великих недоліків у роботі міського голови Донецька за весь час не було. Якщо порівнювати з Києвом, то сніг прибирається швидко й вчасно. Мешканці міста скаржаться на високі ціни на житло, відсутність хороших доріг, погану роботу транспорту ввечері і вночі та незадовільну роботу ЖЕКів. Однак, наголошують експерти, у цілому Олександр Лук’янченко має всі шанси знову бути обраним донецьким міським головою наступного разу.
  • Зображення 16x9

    Олена Поволяєва

    На Радіо Свобода з жовтня 2011-го року. Народилася, виросла, живу та працюю в Донецьку. У 2009-му році отримала ступінь магістра журналістики та диплом з відзнакою в Донецькому національному університеті. Цікавлюся документальним та радикальним кіно, сучасним мистецтвом, літературою. Катаюся на роликах, подорожую.

    Olena Povoliaieva | Создайте свою визитку


ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG