Доступність посилання

ТОП новини

Європарламент закликають тиснути на Україну в питанні захисту ЛГБТ


Український парламент повинен відхилити два законопроекти, які дискримінуватимуть представників ЛГБТ-спільноти й порушуватимуть їхнє право на свободу вираження поглядів. Про це заявляє правозахисна організація Human Rights Watch.

За повідомленням, просування України у боротьбі з дискримінацією буде в центрі уваги міжнародної спільноти цього тижня. «18 квітня Європейський парламент планує голосування щодо угоди про спрощення візового режиму для українців, охочих відвідати країни ЄС – це ключовий крок у бік більш тісних відносин між ЄС і Україною. Лібералізація візового режиму з Україною залежить від ряду критеріїв встановлених Європейським союзом, включаючи ухвалення всебічного антидискримінаційного законодавства і забезпечення захисту від дискримінації. Україна не зробила ці кроки», – йдеться в заяві.

«Європейський парламент повинен наполягати на реформах, яких вимагає ЄС, і наполягати на тому, щоб Україна виконала свої зобов’язання щодо захисту прав людини, в тому числі і щодо ЛГБТ, до того, як погоджуватись до більш близьких відносин», – наголошують у Human Rights Watch.

В організації нагадують, що 3 квітня один із законопроектів пройшов голосування у парламентському комітеті і, таким чином, його надіслано на розгляд до парламенту в першому читанні. «Законопроект № 1155 визначає пропаганду як будь-яку громадську діяльність, яка поширює позитивну інформацію про гомосексуальність, таку як: мітинги, паради, демонстрації, які стосуються прав ЛГБТ, дискусії або спеціальні курси. Законопроект № 0945 передбачає таку ж заборону на видання і розповсюдження письмової чи відео продукції, які «пропагують» гомосексуальність. Порушникам законів може загрожувати до шести і до п'яти років позбавлення волі, відповідно», – йдеться в повідомленні.

Правозахисники закликають український парламент зосередити свою увагу на законах, які забезпечили б рівні права для представників ЛГБТ-спільноти.
XS
SM
MD
LG