Доступність посилання

ТОП новини

Євродепутати засуджують дискримінацію гомосексуалів в Україні


Страсбург – Європарламент має намір спростити візовий режим з Україною. Принаймні, таке рішення нещодавно підтримав один із профільних комітетів цієї установи. Однак асоціація геїв, лесбійок, бісексуалів і транссексуалів Європи, нарікаючи на недотримання прав гомосексуалів в Україні, закликала євродепутатів відкласти заплановану цього тижня ратифікацію цієї угоди. Відтак на пленарній сесії Європарламенту у Страбурзі у вівторок до пізнього вечора обговорювали проблеми, з якими стикаються представники ЛГБТ-спільноти в Україні, й вплив цих недоліків на відносини України та ЄС.

Представник європейського відділу Міжнародної асоціації геїв, лесбійок, бісексуалів та транссексуалів Юріс Лавріковс переконаний, що спрощення візового режиму між ЄС та Україною необхідне, адже між людьми повинні бути відкриті шляхи обмінів та спілкування. Однак його організація ILGA-Europe застерігає Європарламент від поспішних кроків.

«Якщо Європарламент і ЄС ухвалять угоду (про подальше спрощення оформлення віз), то це буде поганим сигналом і українцям, й іншим державам, – каже він. – Відомо, що в Україні не виконують зобов’язань щодо прав людини, зокрема, прав гомосексуалів. Тож ми закликали євродепутатів відкласти голосування, доки там не владнають проблеми з правами лесбійок, геїв, бісексуалів та транссексуалів».

Представниця ж від групи європейських лібералів та демократів Європарламенту Софія Інт Велд упродовж обговорення цих проблем на нинішній сесії у Страсбурзі теж застерегла від поспіху.

«Не поспішаймо голосувати тепер. Скористаймося часом для розмов із нашими українськими колегами, щоб впевнитися, що (дискримінаційний) закон не ухвалять», – заявила парламентар від Нідерландів.

Європа проти дискримінаційних законопроектів

«Співробітництво – це двосторонній рух. Ми подаємо українцям руку, але й вони повинні виконати свою частину щодо засадничих прав», – додає Софія Інт Велд.
Мова йде про законопроект щодо заборони пропаганди гомосексуалізму, який у Євросоюзі вважають дискримінаційним.

Тим часом європарламентарі від Європейської народної партії, групи консерваторів та реформістів, а також групи зелених та Вільного європейського альянсу виступали за підтримку подальшого спрощення візового режиму із Україною. При цьому дехто із них наголошував: такий крок – це не подарунок українській владі, а рух до зближення громадян співдружності із простими українськими людьми.

Так само за полегшення візових обмежень щодо українців виступали і представники групи Прогресивного альянсу соціалістів та демократів.

Остання нагода для Януковича

Британець-соціаліст Майкл Кашман, який не приховує того, що є гомосексуалом, при цьому зауважує: «Перше, що спадає на думку, – повернути цей документ до парламентського комітету і чекати покращення ситуації в Україні. Але підтримати цю ініціативу треба».

«Лібералізація, яку ми надаємо вам зараз, буде кінцем шляху. Якщо ви продовжите ухвалення цього закону, то ніяких подальших полегшень візових інструментів не буде. Це, президенте, є вашою останньою нагодою для реформ», – сказав він, звертаючись до української влади.

Зміни, щодо яких євродепутати мають проголосувати у четвер, передбачають подальше спрощення візових процедур, зокрема, для журналістів і технічного персоналу, водіїв-далекобійників, родичів громадян із країн ЄС, а також цілої низки заходів для того, щоб зробити легшим та доступнішим рух окремих категорій українців по Шенгенському простору.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG