Доступність посилання

ТОП новини

Російський учений Анатолій Кифішин став почесним доктором Прикарпатського університету


На засіданні вченої ради Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника диплом почесного доктора і мантію отримав у середу російський вчений-сходознавець, шумеролог, фахівець із шумеро-вавилонської писемності Анатолій Кифішин, українець за походженням.

Сьогодні також презентовано третє доповнене видання його книги «Стародавнє святилище Кам’яна Могила».

На переконання Анатолія Кифішина, «Кам’яна Могила – це ключ до розшифрування карпатських клинописів».

Восени минулого року Анатолій Кифішин приїжджав на Івано-Франківщину для ознайомлення зі стародавніми святилищами в Карпатах, які досліджують науковці Інституту історії, етнології і археології Карпат.

За словами директора Інституту, професора Миколи Кугутяка, разом вивчатимуть стародавні культові пам’ятки: «ми на самому початку дослідження».

Ректор Прикарпатського національного університету, професор Ігор Цепенда зазначив, що до присвоєння звання почесного доктора ставилися дуже відповідально, і це свідчення внеску вченого у вивчення етногенезу українців, давньої історії України.

Протягом кількох тижнів Анатолій Кифішин читатиме лекції у Прикарпатському університеті.

У науковому світі вчений відомий, зокрема, своїми дослідженнями Кам’яної Могили біля Мелітополя на Запоріжжі і суперечливим розшифруванням протошумерських написів у ній. Він створив власний міфо-ритуальний науковий напрям у вивченні шумерології.

Думку Кифішина, яка викликає суперечки серед шумерологів, що петрогліфи Кам’яної Могили є протошумерською писемністю, дехто в Україні сприйняв як твердження, що «Україна є батьківщиною шумерів».
XS
SM
MD
LG