Доступність посилання

ТОП новини

Гігантська українська мотанка із французькою душею


Вуличний художник Жульєн Маллан, відомий у паризьких мистецьких колах під псевдонімом Seth, на стіні занедбаного будинку у Харкові намалював ляльку-мотанку, розміром у чотири поверхи. Як розповів Радіо Свобода художник, мандруючи світом, на різних фасадах він намагається відображати своє відчуття країни, в якій гостює, та її культури.

Мандруючи світом, Жульєн Маллан завжди обирає пошарпані будинки в «нетуристичних» районах. У Харкові такий – Ленінський район.

«Розвалений будинок стояв. Гола стіна», – змальовує вигляд будинку до приїзду француза з фарбами мешканка цього району Владислава Дахова.

Через тиждень роботи Seth-а із чотирма «стріт-артистами» з мистецького гурту «КУ2» цей будинок перетворюється на яскраве мистецьке явище. Для Радіо Свобода художник із Парижа презентував свою ляльку-мотанку.

На цій стіні зображена дівчина в традиційному українському костюмі. Ця дівчина летить
Жульєн Маллан
«На цій стіні зображена дівчина в традиційному українському костюмі. Ця дівчина летить. Вона вбрана у червону сукню, червоні чобітки, а на голові – віночок. І тримає обличчя в руках. Коли дивитися на неї здалеку, складається враження: вона немов «зняла» з голови своє обличчя, як маску. А на місці обличчя ми бачимо хрест – це традиційний символ української ляльки-мотанки», – описує настінну мотанку її творець.
Француз розмалював будинок в українському стилі у Харкові
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:11 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Велетенську ляльку обрамляє народний орнамент у яскравих фарбах. На чотириповерхову картину Seth витратив понад сотню балончиків із фарбою. У такій роботі Жульєнові Маллану ну ніяк не обійтися без комунальників – в якій би країні він не працював, у комунальників він просить машини з підйомниками.

Жульєн Маллан розкрив Радіо Свобода таємницю: щоб оптимізувати свою роботу, він, коли настають сутінки, наносить замислений сюжет на стіну за допомогою проектора. Це допомагає швидко нанести контури картини і… починається розфарбовування.

Паризький художник у попередні приїзди до України мав зйомки документального фільму для французького телебачення про український «стріт-арт». Тоді ж Seth розписував стіни будинків Львова та Севастополя, але харківська мотанка – одна з наймасштабніших у його доробку. Саму ж ляльку-оберіг француз якось купив у одній із сувенірних крамниць Києва. Відтоді й виникла ідея зображення української мотанки на величезній стіні.

Дуже важливо за допомогою сучасного мистецтва «стріт-арт» показати українські етнічні орнаменти
Жульєн Маллан
«На мій погляд, це дуже важливо – за допомогою сучасного мистецтва «стріт-арт» показати українські етнічні орнаменти, щоб вони не зникли у минулому. Можливо, це спроба зачепити молоде покоління, щоб воно доторкнулося до своїх витоків», – вважає Seth.

«Згадували українські традиції завдяки Жульєну»

А молоді художники з творчої групи «КУ2» і не приховують, що раніше не знали про іграшку, що віддавна символізувала жіночу мудрість та родинний добробут.

«Забули про неї. А що не забули? Згадували українські традиції завдяки Жульєнові», – щиро зізнається Радіо Свобода координатор проекту Вікторія Іванова.

В Україну вуличного живописця запросили на «Французьку весну», повідомила асистент директора Французького інституту Харкова Наталя Бикова.

Більшість свого часу Жульєн Маллан проводить у мандрах. Його настінні картини можна побачити в Індії, Китаї, Палестині, Мексиці, Чилі, Ізраїлі, В’єтнамі, Індонезії та в інших країнах. Кожну зі своїх робіт художник фотографує разом із представником народу.

Для мене дуже важливо своєю творчістю встановлювати міжкультурний діалог
Жульєн Маллан
«Для мене дуже важливо своєю творчістю встановлювати міжкультурний діалог. І це абсолютно не націоналізм, йдеться про яскраві фарби, якими насичені культури різних країн, можливо, вони й різняться, але фарби національних культур яскраві та самобутні», – наголошує вуличний інтернаціональний живописець.

Тепер і «українська мотанка» з’явиться у фото колекції Seth-a на сайті та на його сторінці у Фейсбуці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG