Доступність посилання

ТОП новини

Косово заявило, що продовжить переговори з Сербією


Хашим Тачі, фото з попередньої зустрічі у Брюсселі 17 квітня 2013 року
Хашим Тачі, фото з попередньої зустрічі у Брюсселі 17 квітня 2013 року
Влада Косова заявила сьогодні, що переговори з Сербією про нормалізацію відносин між ними за посередництва Європейського союзу продовжаться у Брюсселі завтра.

Як мовиться в повідомленні, косовський прем’єр-міністр Хашим Тачі на прохання верховного представника ЄС із закордонних справ Катрін Аштон перервав через це свій закордонний візит.

Попереднє коло переговорів, що протривало 14 годин і завершилося вже сьогодні під ранок, як і попередні, не дало прориву. Але, як заявила Аштон, яка є посередником на цих переговорах, розбіжності між сторонами вже «вузькі і дуже неглибокі» і до досягнення домовленості лишилося «кілька годин переговорів».

Євросоюз заявляє, що Сербія і Косово мають досягти домовленості про нормалізацію відносин до початку наступного тижня, коли цей поступ мають розглянути в ЄС.

Євросоюз заявляє, що його рішення, чи починати з Сербією переговори про її вступ, залежатиме саме від поступу в налагодженні її відносин із Косовом.

Сербія, про незалежність від якої Косово односторонньо заявило ще 2008 року, не визнає цієї самопроголошеної незалежності і далі офіційно вважає Косово і Метохію автономним краєм у своєму складі. Найбільшу проблему складає становище сербів за національністю, які компактно живуть на півночі Косова і не визнають косовських державних інституцій.
XS
SM
MD
LG