Доступність посилання

ТОП новини

Правозахисники: влада хоче обмежити свободу протестів в Україні


Українська влада прагне реанімувати скандальний законопроект «Про порядок організації і проведення мирних заходів», що обмежує свободу мирних зібрань в Україні. Про це йдеться в заяві Інституту «Республіка», правозахисної організації Всеукраїнської ініціативи «За мирний протест!» і Української Гельсінської спілки з прав людини.

За повідомленням, напередодні координаційна рада з питань розвитку громадянського суспільства схвалила текст пропозицій щодо проекту закону «Про свободу мирних зібрань» і попросила представника президента у Верховній Раді Юрія Мірошниченка й інших депутатів внести цей проект на розгляд парламенту.

«Хоч на Банковій і дещо причепурили скандальний 2450, але новий текст продовжує бути вбивчим для свободи протестів в Україні. Проект не має жодного стосунку ані до громадськості, ані до свободи мирних зібрань», – заявив голова Інституту «Республіка», правозахисник Володимир Чемерис.

Як наголошують правозахисники, цей законопроект, підготовлений координаційною радою на чолі з Мариною Ставнійчук, пропонує узаконити обов’язок повідомляти владу про протест за два дні, узаконити можливість забороняти в суді спонтанні мирні зібрання, а про самі «спонтанні зібрання», за проектом, також треба повідомляти владі.

За словами правозахисників, «законопроект Ставнійчук» також пропонує можливість судових репресій щодо спонтанних зібрань, якщо протестувальник не довів владі «невідкладність» свого протесту, а також не довів, що про протест неможливо було повідомити за два дні».

«Як показує українська судова практика, навіть двох днів достатньо, щоб суд під будь-яким приводом заборонив проводити мирні зібрання», – наголосили в Інституті «Республіка».

Протести опозиції й громадськості викликали попередні спроби ухвалити в парламенті законопроект щодо проведення мирних зібрань.
XS
SM
MD
LG