Доступність посилання

ТОП новини

Інвестиції йдуть на Одещину, але не йдуть в Україну?


Одеса – Індекс інвестиційної привабливості України від початку року рекордно знизився до 2,12 бала із 5 можливих, повідомляє Європейська бізнес-асоціація. Україна отримує майже у сім разів менше інвестицій, ніж потребує.

Сорок мільярдів доларів – саме таким може бути обсяг щорічних іноземних інвестицій в українську економіку, зазначив надзвичайний та повноважний посол США в Україні Джон Теффт, посилаючись на думки експертів. При цьому, як зафіксувала Державна служба статистики, вітчизняна економіка минулого року отримала лише трохи більше ніж 6 мільярдів доларів інвестицій.

Кабінет міністрів України ухвалив держпрограму економічного розвитку до 2014 року, складовою якої є заходи з пожвавлення інвестиційного клімату. Щоправда, поки спостерігається зворотна тенденція.

«Треба бути реалістами. Програма – це добре, але наразі не час для революцій, а час для еволюційної щоденної роботи», – вважає фінансовий аналітик Ерік Найман. Не програми, а прозорість судової системи чи податкові пільги – ось які фактори впливатимуть на приплив інвестицій.

Однак, є галузі економіки, куди інвестиції надходитимуть за будь-яких умов, вважає генеральний директор інвестиційної компанії Ігор Мазепа.

«Ми бачимо, що дійсно збільшуються вантажоперевезення, дійсно будуються порти і термінали, є в цьому потреба. Це інфраструктурна частина. А друга річ зав’язана на внутрішнього споживача: харчова переробка, певне базове машинобудування. Думаю, саме це витягуватиме нашу економіку в певний позитив», – каже Мазепа.

Одеський регіон серед інвестиційних рекордсменів

Одеська область серед тих регіонів, куди гроші приходять. Це можна пояснити, зокрема, й розрекламованими урядом планами будівництва терміналу, для перетворення скрапленого газу у газоподібний. Його планують будувати біля морського торговельного порту «Южний». Принаймні, виконавча влада області прозвітувала, що минулого року залучила рекордну кількість інвестицій.

«Ви сьогодні чули презентацію одного з найбільших інвестиційних проектів, пов’язаних із намивом нових територій в Одеському порту, наступні масштабні проекти реалізовуватимуть в Южненському порту. І не лише в самому порту, але й на прилеглих територіях. Обговорюватимемо перспективи приватного логістичного парку Трансінвестсервісу на територіях, що прилягають до порту Южний. Це наші точки зростання, які ми підтримуватимемо усіма силами», – розповів учасникам міжнародного інвестиційного форуму, що пройшов в Одесі, заступник голови Одеської обласної державної адміністрації Олександр Малін.

Подібні приклади інвестори називають успішними, але поодинокими. Без комплексу реформ збільшити обсяги інвестицій в Україну неможливо. Зокрема, заступник директора Європейського банку розвитку та реконструкції в Україні Грем Хатчісон заявив, що поки не знижений рівень корупції, інституція, яку він представляє, вимушена зменшувати обсяги інвестицій в Україну.
XS
SM
MD
LG