Доступність посилання

ТОП новини

Хокейне диво в Донецьку


Головна українська спортивна подія тижня сталася в Донецьку, але, всупереч сподіванням прихильників футбольного «Шахтаря», ідеться не про чемпіонський салют – святкування гірників переноситься ще на тиждень.

Натомість місцем тріумфу став нефутбольний спортмайданчик – «Арена Дружба» була свідком непростої перемоги українців у третій лізі світового хокею. Для господарів чемпіонату світу в групі В першого дивізіону домашній турнір був чітко поділений на дві частини.

В першій із них «синьо-жовті» суперників просто не мали. В усіх трьох стартових матчах підопічні Олександра Куликова перемагали не найсильніших опонентів з різницею у сім шайб.

Першими під гарячу руку господарів турніру потрапили румунські хокеїсти – 8:1. Згодом з таким же рахунком українці переграли естонців, а в середу здолали команду Литви – 7:0.

Зовсім іншими виявилися два поєдинки з рівними за класом опонентами. І в матчі з командою Нідерландів, і в битві з поляками «синьо-жовті» після першого періоду поступалися з рахунком 0:2.

Провальний старт обох зустрічей українці компенсували в других 20-тихвилинках. З голландцями вони змогли вирівняти становище, з поляками – навіть вийти вперед.

Постфактум четвертий поєдинок на турнірі в Донецьку видається важчим. У третьому періоді господарі відчутно «підсіли», і збірна Нідерландів, яка зберігала теоретичну можливість для підвищення в класі лише в разі перемоги в основний час, була ближчою до досягнення мети.

Натомість в овертаймі українці на «морально-вольових» таки дотисли суперника і святкували перемогу – 3:2.

З огляду на те, що збірна Польщі здобула чотири перемоги без додаткових п’ятихвилинок, це означало, що останнього суперника потрібно було перемогти за будь-яку ціну.

І українці зробили це. З різницею всього в 20 секунд на 28-й і 29-й хвилинах Роман Благий і Олег Шафаренко зрівняли рахунок фінального матчу, а за півтори хвилини до кінця другого періоду Олег Тимченко вивів збірну вперед – 3:2.

В останні 20 хвилин команди обмінялися закинутими шайбами, але це змінило лише цифри на табло – 4:3, але не результат.

Після тріумфу в Донецьку головний тренер Олександр Куликов нагадав про травми провідних хокеїстів, отримані, зокрема, і на чемпіонаті світу,

«П’ятнадцять чоловік на дві складних гри. Я гордий за наших гравців. У інших команд є по чотири ланки, у нас – три. У нас немає більше. Хлопці важко входили в гру, але потім зіграли дуже добре», – відзначив наставник.

У наступному сезоні збірна України виступить у групі А першого дивізіону – разом із командами Угорщини, Японії, Південної Кореї. Ще два суперники визначаться за підсумками змагання в «топ 16» світового хокею – вони замінять збірні Казахстану та Італії, які за підсумками паралельного турніру повернулися до вищої ліги.

«Дніпро» переніс чемпіонський салют

Вже другий тур українського футбольного чемпіонату поспіль у Донецьку чекають на формальне оголошення про чемпіонство. «Шахтар» на солідну відстань відірвався від переслідувачів, але другий у турнірній таблиці харківський «Металіст» все ще зберігає теоретичні шанси наздогнати донеччан.

У 25-му турі харків’яни вдома здолали опір одеського «Чорноморця» (3:1), натомість у Дніпропетровську чинний чемпіон задовольнився нічиєю: «Дніпро» забив першим (на 13-й хвилині відзначився Матеус), «Шахтар» зрівняв рахунок по перерві (з пенальті влучно пробив Срна).

За п’ять ігор до фінішу чемпіонату у донеччан стало 70 очок. У боротьбі за срібні нагороди претендентів, вочевидь, залишилося двоє – «Металіст» має 55 балів, «Динамо» – 53. «Дніпро», попри результат, який будь-яка інша команда вважала б успішним, ще відчутніше відстав від конкурентів – 49 очок.

До фінішу української прем’єр-ліги на футбольних гурманів чекає ще кілька яскравих вистав – уже наступної суботи зіграють «Динамо» і «Дніпро», у неділю «Шахтар» прийме «Металіст». У 27-му турі зустрінуться «Металіст» і «Динамо», в 29-му – «Металіст» і «Дніпро». Саме в цих поєдинках команди з’ясують, хто представлятиме Україну у кваліфікації Ліги чемпіонів.
  • Зображення 16x9

    Антон Шульга

    Працюю на Радіо Свобода з квітня 2010 року. Редактор та ведучий ранкових новин. Попередній трудовий досвід також пов’язаний із радіо – обласним державним у Луганську, «Радіо-Ера» в Києві. Народився 1975 року у Жовтих Водах на Дніпропетровщині. Вищу освіту отримав у Луганському державному педагогічному університеті ім. Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG