Доступність посилання

ТОП новини

Луценко: Тимошенко може бути помилувана


Юрій Луценко
Юрій Луценко
Екс-прем’єр Юлія Тимошенко може бути звільнена через помилування. Про це заявив колишній міністр внутрішніх справ Юрій Луценко. Сьогодні він обговорив з представниками наглядової місії Європейського парламенту Петом Коксом і Александром Квасневським можливість звільнення Тимошенко за сценарієм, аналогічним процедурі звільнення колишнього міністра.

«Не можу відповідати за пана Квасневського, але ми обговорювали з ним 100% аналогію в справах Луценка і Тимошенко, а аналогія дійсно 100%», – сказав Луценко.

При цьому екс-міністр наголосив, що, за його інформацією, комісія з помилування готує відповідь про те, що ситуації Луценка і Тимошенко різні і в екс-прем’єра не завершене розслідування інших справ.

Луценко наголосив, що в положенні про помилування не передбачається не надання помилування через те, що є інші кримінальні справи.

«Газову справу Тимошенко завершено в національних судах, в Юлії Володимирівни є проблеми зі здоров’ям, і Юлія Володимирівна може бути помилувана точно так само, як це було зроблено стосовно Луценка», – заявив він.

Тобто, як пояснив екс-міністр, наявність інших справ, згідно з положенням про помилування, не є перешкодою для звільнення.

Луценко також зазначив, що в положенні про помилування є згадка про те, що це можливо після відбування половини терміну покарання, чого в ситуації з Тимошенко ще немає, однак, за його словами, і це не обов’язково.

«Чинне положення про помилування, введене указом президента, жодним чином не може сьогодні свідчити про неможливість застосування того ж рішення щодо Тимошенко, що і стосовно Луценка», – підсумував екс-міністр.

Він акцентував увагу на тому, що Конституція не обмежує права глави держави з приводу помилування кого-небудь. При цьому Луценко розповів, що місія Кокса-Кваснєвського в Україні триває, завдання мінімум – це звільнення Тимошенко, максимальна – підписання Україною угоди про асоціацію з Євросоюзом.

Луценка цього місяця звільнили з ув’язнення після указу президента про його помилування. Щодо Тимошенко і сам Віктор Янукович, і уповноважена Верховної Ради з прав людини вже звертали увагу, що розглядати помилування колишнього прем’єра нині неможливо і передчасно, бо ситуація з нею цілком відмінна від ситуації з Луценком через те, що над нею ще не закінчені суди.
XS
SM
MD
LG