Доступність посилання

ТОП новини

Міністри закордонних справ ЄС їдуть до Києва звільняти Тимошенко (європейська преса)


Прага – Європейська преса інформує про новий лист Юлії Тимошенко з ув’язнення до Європейського парламенту, в якому вона наголошує, що «підтримує підписання угоди про асоціацію України з ЄС лише в тому разі, якщо Київ виконає всі умови», висунуті Європою. Газети також повідомляють, що наступного тижня до Києва прибуває делегації міністрів закордонних справ Польщі, Литви, Голландії й Данії на чолі з главою польського МЗС Радославом Сікорським з метою переконати президента Януковича щодо звільнення з ув’язнення Юлії Тимошенко. Деякі впливові видання далі висвітлюють нову судову справу в суді Манхеттена (Нью-Йорк) про відмивання в США сотень мільйоні доларів «олігархів із України й Росії».

Gazeta Wyborcza з Варшави повідомляє про новий лист ув’язненого лідера української опозиції Юлії Тимошенко до Європейського парламенту, в якому вона нагадує, що саме її уряд «розпочав процес переговорів щодо угоди про асоціацію ЄС з Україною» і додає, що вона «завжди підтримувала зближення її країни з Європою і не змінила своїх переконань». Але водночас Юлія Тимошенко наголосила, що «Україна повинна виконати всі умови й стандарти перед підписанням угоди про асоціацію на листопадовому саміті «Східного партнерства» ЄС у Вільнюсі». Один із найближчих колег Юлії Тимошенко, Григорій Немиря, додав до цитованого ним листа Юлії Тимошенко, що однією з важливих умов для підписання угоди України з ЄС є звільнення всіх політичних в’язнів. Газета також цитує одного з провідників ЄС, канцлера Німеччини Анґелу Меркель, котра заявила днями, що «без вирішення справи Тимошенко, Україна не наблизиться до ЄС». Польське видання також інформує, що цього тижня до Києва приїздить спеціальна делегація міністрів закордонних справ Польщі, Литви, Голландії, Данії на чолі з польським главою МЗС Радославом Сікорським. Ця делегації має намір зустрітися з президентом Януковичем і буде також цікавитися наявністю шансу на успіх у справі Юлії Тимошенко. Видання з Варшави також наголосило, що, наприклад, Голландія і Данія дуже скептично налаштовані щодо майбутнього підписання угоди між ЄС та Україною, бо не задоволені проблемами порушення прав людини нинішньою владою президента Януковича.

Впливова The Wall Street Journal продовжує інформувати про розгортання у федеральному суді Манхеттена (Нью-Йорк) процесу нової гучної судової справи про нову схему з відмивання сотень мільйонів доларів грошей, котру створили на території США учасники злочинної мережі, які є вихідцями з Росії та України. Відомий американський експерт із організованої злочинності на теренах колишнього СРСР Марк Ґалеотті заявив з приводу цієї справи, що вона ілюструє жадібні апетити організаторів цього ігрового бізнесу та її величезний потенціал і масштаби незаконного прибутку. Ґалеотті також зауважив, що різке підвищення багатств вищого прошарку в колишньому Радянському Союзі вело цей потенціал і масштаби до нових висот. Ґалеотті також наголосив, що у цій справі «ми бачимо все більше високопоставлених бізнесменів, втягнутих у такі схеми». Експерт також констатує, що таким чином через ігрові схеми та відповідних букмекерів відбувався процес «відмивання грошей, валіз, повних готівки». Газета також цитує прокурорів суду Нью-Йорка, які наголосили, що американські спецслужби розкрили цілу мережу, «найбільшу у світі ігрову схему», котра обслуговувала «лише майже виключно олігархів, які мешкають в Україні і Росії». Тут ідеться про тисячі телефонних розмов, перехоплених слідством, між керівниками організованої злочинної схеми з конкретними клієнтами, де йдеться й про погрози, й про шантаж. Йдеться про причетність до цієї злочинної схеми родини мільярдера Нахмада, котрим належать, серед іншого, сотні картин відомих світових художників на суму в понад 3 мільярди доларів. Слідство в США називає лідером цього угруповання росіянина Алімжана Тохтогнунова (Тайванчика), котрий, як стверджують чимало експертів і видань, проживає нині в Росії, буває в Києві та зустрічався не раз із українськими керівниками та українськими олігархами. The Wall Street Journal також повідомляє, що суд над понад тридцятьма вже звинуваченими у цій справі може розпочатися з літа 2014 року.

Вже згадана польська Gazeta Wyborcza публікує розмову з експертом із лондонського видання Economist Едвардом Лукасом, який вважає, що проект «Східного партнерства» ЄС ще може мати успіх, якщо в Брюсселі зосередяться на терпеливому сприянні зростанню середнього класу країн «Східного партнерства» та на постійних контактах із громадянськими суспільствами цих країн. Лукас також сказав, що ЄС у своїй проблемі з Україною стоїть перед складним вибором – чи підтримати її суверенітет, чи ставити на цінності, підтримку опозиції, свободи ЗМІ. У першому випадку, як вважає Едвард Лукас, ЄС ризикує моральними втратами та втратою довіри у зв’язку з підтримкою «недемократичного режиму», а в другому – наражається на ризик того, що відштовхнутий режим у Києві «піде на крайнощі», репресії, коли ЄС змушений буде зосередитися на підтримці дисидентів у в’язницях України. На думку Лукаса, Україна, Грузія та Білорусь зміняться у довготривалій перспективі, коли важлива роль тут належатиме середньому класові, який з часом, як сподівається Лукас, буде на боці Європи.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG