Доступність посилання

ТОП новини

Європейські добровольці-вояки у Сирії – загроза для Європи?


Брюссель – Європейські міністри закордонних справ у понеділок та вівторок аналізують гуманітарну та безпекову ситуації на півдні Середземномор’я. Зокрема, в Сирії, де триває громадянська війна. Характерно, що там, по обидва боки барикад, воюють і волонтери з Бельгії, Британії, Ірландії та Нідерландів. Бельгійська влада вже другий тиждень веде боротьбу з вербувальниками у середовищі ісламських радикалів на своїй території.

Цими вихідними у Брюсселі заборонили роздавати безкоштовні обіди, організатором яких були деякі з місцевих мусульманських асоціацій. Причина в тому, що разом із доброчинними стравами незаможнім давали вказівки радикального змісту, кінцевою метою яких могло бути вербування людей на війну до Сирії. У бойових діях в цій країні, де точиться громадянська війна, беруть участь і вихідці з держав Європи.

Слід зауважити, що переважна більшість завербованих – вихідці з іммігрантських родин, де сповідують іслам. Однак трапляються серед них і корінні бельгійці, що були навернені до цієї релігії. Одного з них, Жана-Луї Дені, вважають наближеним до підпільної радикальної організації Sharia4Belgium («Шаріат для Бельгії»), членів якої разом із лідером Фуадом Белкасемом арештували минулого тижня.

Жан-Луї Дені, який, до речі, й є організатором безкоштовних обідів для бідних брюссельців, заявив у інтерв’ю місцевій пресі, що молоді співвітчизники, які воюють у Сирії на боці «джигадських» угруповань – добровольці, яких до цього ніхто не підштовхував.

Це не я вербую, а Аллах, творець Всесвіту вибирає свою армію. Я про це їм тільки нагадую
Жан-Луї Дені
«Це не я вербую, а Аллах, творець Всесвіту вибирає свою армію. Я про це їм тільки нагадую, а вони вільні у своєму виборі. Ті, хто йде воювати, робить це з власної ініціативи. Ці люди вирішили померти за свої переконання, вони готові воювати в найкращому війську на світі – в армії Аллаха», – каже бельгієць.

Антитерористична атака

Правоохоронці та антитерористичні підрозділи бельгійських спецслужб минулого тижня провели загальнонаціональні рейди, мета яких виявити, хто вербує та фінансує молодих співвітчизників для війни у Сирії. Внаслідок цього було арештовано декілька десятків осіб, підозрюваних у причетності до терористичної діяльності.

За даними поліції, там на боці бойовиків наразі воюють близько сотні громадян Бельгії, хоча деякі гуманітарні організації переконані, що їхня кількість насправді сягає 200 осіб, із яких 20 вже загинули. Серед жертв, як виявилося, є й неповнолітні: минулого тижня там загинули двоє 16-річних юнаків, батьки яких не мали й уявлення, куди зникли діти.

Бельгійська контррозвідка «Сюрте» вважає, що ті громадяни, які повертаються додому після участі у бойових діях, становлять потенційну терористичну загрозу для безпеки Бельгії.

Бельгія хоче загальноєвропейського підходу

У понеділок у Люксембурзі на засіданні Ради міністрів закордонних справ ЄС голова бельгійського зовнішньополітичного відомства Дідьє Рейндерс закликав розробити нову політику щодо Сирії, включно із боротьбою з джигадистами.

Коли ми бачимо терористичні акти у Бостоні, то боїмося за наші держави, якщо ця молодь повернеться після уроків тероризму та насилля
Дідьє Рейндерс
«Феномен європейських громадян – бельгійців, голландців та з інших країн, які йдуть воювати до Сирії на боці джигадистів, нас непокоїть. Можливо, слід діяти всією об’єднаною Європою проти цього явища. Коли ми бачимо терористичні акти у Бостоні, то боїмося за наші держави, якщо ця молодь повернеться після уроків тероризму та насилля», – заявив міністр закордонних справ Бельгії Дідьє Рейндерс.

Тим часом міністр внутрішніх справ цієї країни Жоель Мільке пропонує план запобігання ісламському радикалізмові. Серед головних пунктів цього плану – кращий контроль за рухом молоді на кордонах та в аеропортах, можливість конфіскації паспортів та покращення системи зв’язків із владою Сирії для виявлення та можливого вивезення додому окремих громадян.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG