Доступність посилання

ТОП новини

Держсекретар США привітав ЄС із досягненням угоди між Сербією та Косовом


Джон Керрі та Жозе Мануель Баррозу у Брюсселі 22 квітня 2013 року
Джон Керрі та Жозе Мануель Баррозу у Брюсселі 22 квітня 2013 року
Державний секретар США Джон Керрі високо оцінив роль Євросоюзу та Єврокомісії у сприянні Белграду та Пріштині на шляху до досягнення угоди з нормалізації відносин. Угоду уклали минулої п’ятниці, в неділю її схвалив парламент Косова, а у понеділок уряд Сербії також дав згоду на укладення угоди.

На зустрічі у Брюсселі з президентом Європейської комісії Жозе Мануелем Баррозу у понеділок Керрі заявив:

«Я хочу привітати Європейський союз під керівництвом Катрін Аштон за величезні зусилля з дипломатії, яка допомогла наблизити до ухвалення дійсно важливу угоду Сербії та Косова. Цей крок є важливим не тільки для їх здатності рухатися до ЄС, що з процедурного боку є критично важливим, але і дуже важливим у справі вирішення конфліктів, з точки зору руху в майбутнє».

Цього ж дня Європейська комісія рекомендувала почати переговори з Сербією про приєднання до ЄС. У заяві виконавчого органу Євросоюзу йдеться про прогрес, якого досягнув Белград. Зокрема, мовиться в рекомендаціях, Сербія «зробила важливі кроки і поліпшила відносини з Косовом».

В окремому звіті щодо Косова йдеться про те, що Пріштина дотрималася «короткострокових пріоритетів». У заяві також міститься заклик до країн-членів схвалити «початок переговорів щодо угоди про асоціацію» з ЄС.
XS
SM
MD
LG