Доступність посилання

ТОП новини

Чи пов’язані чеченці Царнаєви і чеченські бойовики?


Джохар Царнаєв переховувався у човні, 19 квітня 2013 року
Джохар Царнаєв переховувався у човні, 19 квітня 2013 року
У штаті Массачусетс у США, зокрема, в його столиці Бостоні проводять у понеділок хвилину мовчання пам’яті жертв вибухів на Бостонському марафоні тиждень тому. Тим часом після того, як стало відомо, що підозрювані у скоєнні вибухів – чеченці за національністю, це привернуло велику увагу преси. Ісламістські бойовики на Північному Кавказі в Росії вже заперечили свій зв’язок із бостонськими подіями. Радіо Свобода з’ясовувало «північнокавказький слід» у житті братів Царнаєвих.

Велика чеченська родина Царнаєвих, перш ніж перебратися до США близько десятиліття тому, тривалий час прожила в Киргизстані. Саме до цієї колишньої радянської республіки потрапили понад 80 тисяч чеченців та їхніх родичів інгушів із майже півмільйона, депортованих Сталіним із їхньої північнокавказької батьківщини у 1944 році.

Там, у місті Токмок на півночі Киргизстану, місцеві чеченці і не тільки досі пам’ятають родину Царнаєвих. Про них відгукуються з повагою, пригадують, що багато хто з Царнаєвих мав вищу освіту.

Один із друзів Царнаєвих у Токмоку Батруддін Цакаєв в інтерв’ю Радіо Свобода розповів, що 1992 року родина виїхала з Киргизстану. Вони переїхали до Росії, але не до самої неспокійної Чечні, а до сусіднього Дагестану на Північному Кавказі, де теж живе чимало чеченців. До того ж, як кажуть їхні колишні сусіди, саме з Дагестану родом була мати братів Зубейдат Царнаєва, саме там жили її рідні.
Затримання Джохара Царнаєва на відео з поліції
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:25 0:00

Брати Царнаєви на Північному Кавказі: «добрі хлопчики»

У Дагестані народився і прожив перші роки молодший із братів Джохар. Старший, Тамерлан, ходив там до школи.

Його однокласниця у 5–6-му класах Лейла Алієва розповіла Радіо Свобода: «Я пам’ятаю його тільки з позитивної сторони, дуже добрий хлопчик, і взагалі дуже добра родина, добре вчився, в музичній школі ми разом училися, спортом він займався, і всі відгукувалися про нього добре».

Учителька Тамерлана Царнаєва в 4-му класі Наталя Курочкіна, зі свого боку, вважає: «Якраз тоді почалося це становище в Чечні, оті всі теракти, війна і все інше, мабуть, вплинули. Він був, у принципі, дуже спокійним хлопчиком, боязким навіть, можна б так висловитися».
Daghestan School Recalls Boston Bombing Suspects
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:50 0:00

Як вплинули події в Чечні?

Уже у США брати Царнаєви в соціальних мережах згадували про сучасний повстанський рух на Північному Кавказі, який нині діє під гаслами ісламістського екстремізму. У найширшому з таких об’єднань бойовиків, «Емірат Кавказ», уже заперечили свою причетність до дій братів, яких підозрюють у влаштуванні вибухів у Бостоні. Кавказькі ісламісти наголосили, що воюють із Росією, але не зі США.

Тим часом російський експерт із північнокавказьких питань, журналіст Іван Сухов звертає увагу, що певний зв’язок із подіями на Північному Кавказі все ж можливий. «Тут якраз ближча версія, що це просто такі одинаки, яких надихнула ця «м’яка сила» кавказького підпілля. Найімовірніше, ні в якому безпосередньому зв’язку з якимись польовими командирами на Кавказі вони не перебували. Мені здається, що це, скоріше, такий ексцес одинаків, які просто симпатизували цьому північнокавказькому підпіллю, слідкували за ним, мабуть, в інтернеті і врешті в якийсь момент вирішили, що «настав час діяти», – сказав він Радіо Свобода.

Матеріал готували: Сергій Драчук, Claire Bigg, Bruce Jacobs, Тимур Токтоналиев, Уланбек Асаналиев, Аида Касымалиева, Гүлайым Ашакеева

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG