Доступність посилання

ТОП новини

Сексуальний скандал у сербській церкві зачепив і світських осіб


У результаті сексуального скандалу Сербській православній церкві довелося відправити у відставку 74-літнього єпископа, якого звинувачують у сексуальних оргіях за участю малолітніх дівчат і хлопців. Останньою краплею в рішенні сербського патріарха була публікація відео, на якому можна було впізнати впливового єпископа, який займався сексом із молодими чоловіками.

За рішенням Священного синоду Сербської православної церкви, у відставку пішов єпископ Тузлинський та Зворницький, що в Боснії-Герцеговині, Василіє Качавенда. Його зняли з високої церковної посади після того, як сексуальні зловживання священика були оприлюднені й викликали бурхливу реакцію в суспільстві.

Оргіям, що відбувалися в парафії єпископа, за словами очевидців, могли позаздрити при дворі римського імператора Калігули. Колишній студент теологічного факультету Боян Йовановіч говорить, що єпископ особисто вимагав від нього постачати для нього та інших священиків молодих хлопців.

Єпископ пропонував мені, щоб я використав школу, щоб звідти постачати йому дітей навіть 10-річного віку
Боян Йовановіч
«Єпископ пропонував мені, щоб я використав школу, де я викладав природничі науки, щоб звідти постачати йому дітей навіть 10-річного віку, але, звичайно, я відмовився. Я також був свідком, коли настоятелі інших монастирів приводили з собою студентів богослов’я, щоб вони провели ніч із єпископом. Одного разу вранці один із них зателефонував мені і попросив мене відкрити кімнату єпископа, щоб він міг забрати свої речі. Я сказав: «А що твої речі роблять e номері єпископа»? Він сказав: «Та нічого, не прикидайся дурним, ніби ти нічого не знаєш», – розповів Боян Йовановіч.

Зі звинуваченнями вже виступило ще кілька людей. Серед них молода боснійська мусульманка, яка стверджує, що священик змусив її прийняти християнство, а потім зґвалтував, коли їй було лише 16 років.

Перші чутки про дивний стиль життя єпископа поповзли після того, як у 2010 році з’явилася його фотографія разом із відомим белградським стриптизером Деяном Нестровичем, який потім визнав, що мав інтимні стосунки з єпископом Василієм. Невдовзі сербська газета Blic повідомила, що має у своєму розпорядженні порнографічні відеоматеріали, на яких знято єпископа Качавенду. Пізніше відео-кліпи з цих стрічок поширили в
Єпископ Качавенда (праворуч) і стриптизер Деян Нестрович
Єпископ Качавенда (праворуч) і стриптизер Деян Нестрович
інтернеті.

Звинувачення розглядатиме церква і суд

Адвокат Душко Томіч, який зібрав інформацію про сексуальні зловживання єпископа, говорить, що і уявити собі не міг, що людина на високій церковній та на багатьох світських посадах може займатися такими речами.

Єпископ Качавенда став політиком, він є і генералом армії, і приятелем президента і багатьох впливових бізнесменів. Всі вони тепер мають проблеми
Душко Томіч
«Коли я прочитав інформацію і свідчення людей, яких він скривдив, я, як православний віруючий, був шокований тим, що така людина продовжує перебувати в центрі громадського життя. Єпископ Качавенда став політиком, не треба забувати, що він ще є і генералом Сербської армії, і особистим приятелем президента Республіки Сербської Мілорада Додіка і багатьох впливових бізнесменів. Усі вони тепер мають проблеми».

Тим часом єпископ Качавенда відкидає звинувачення і погрожує подати в суд на людей, які його обмовляють. А в церкві прокоментували, що він подав у відставку через стан здоров’я.

Один із членів Священного синоду єпископ Григоріє заявив, що церква проводить розслідування і закликав дочекатись вироку суду.

Сербська православна церква раніше відмовлялася розслідувати звинувачення у сексуальних зловживаннях, що стосувалися іншого єпископа з Пахоміє, якого звинувачували у розтлінні чотирьох малолітніх у 1999-2002 роках. Тим часом патріарх Іриней голосно протестував проти проведення гей-параду в Белграді, заявляючи, що він кине «моральну тінь» на всю країну.

Матеріал підготували: Марія Щур, Daisy Sindelar, Branka Trivic, Marija Arnautovic та Tina Jelin
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG