Доступність посилання

ТОП новини

У Вірменії відзначають День пам’яті жертв геноциду вірмен


Єреван, 24 квітня 2013 року
Єреван, 24 квітня 2013 року
24 квітня багато тисяч жителів Вірменії, Нагірного Карабаху, вірмен діаспори та іноземних гостей відвідали меморіальний комплекс «Цицернакаберд» в Єревані, щоб віддати данину пам’яті, як вони вважають, 1,5 мільйона вірмен, які стали жертвами геноциду в османській Туреччині.

У середу в меморіальній церемонії взяли участь президент Вірменії Серж Сарґсян і католикос Вірменської апостольської церкви Ґареґін ІІ.

А напередодні ввечері в Єревані пройшла традиційна смолоскипна хода.

24 квітня 1915 була арештована частина вірменської інтелігенції Стамбула – столиці Османської імперії; пізніше більшість із них стратили. Ця дата відзначається як початок геноциду вірмен.

Понад два десятки країн світу, в тому числі Уругвай, Франція, Польща, Росія, Швейцарія, Канада, Аргентина, а також низка впливових міжнародних організацій офіційно визнали масові вбивства вірмен в Османській імперії на початку минулого століття, в роки Першої світової війни, геноцидом.

У Туреччині наполягають на відсутності будь-якої систематичної кампанії знищення вірмен і відзначають, що під час конфлікту загинули також багато турків.
XS
SM
MD
LG