Доступність посилання

ТОП новини

Черкаські депутати намагалися відправити мера у відставку (ФОТО)


На позачерговому засіданні Черкаської міської ради депутати намагалися ухвалити рішення про дострокове припинення повноважень міського голови Сергія Одарича. Після кількох годин обговорювань, «за» проголосувало 40 депутатів, проти – один, ще один бюлетень із двома позначками визнали зіпсованим, повідомляє кореспондент Радіо Свобода. Всього у міськраді Черкас 60 депутатів.

Голова лічильної комісії Артур Савін одразу заявив, що рішення ухвалене. Однак депутати від «Партії вільних демократів» наполягають, що 40 голосів – це не дві третини голосів депутатів. Попри це, 39 депутатів затвердили протокол лічильної комісії із результатами голосування щодо дострокового припинення повноважень міського голови Сергія Одарича.

«Я вважаю, що рішення абсолютно не сумнівне. Насамперед найголовніше, що більша частина депутатів висловила свою недовіру міському голові. Ми рішенням лічильної комісії прийняли результати голосування. Якщо хтось бажає їх оскаржити, тоді юристи відповідно або суд дасть тлумачення. Ми не заперечуємо», – зазначив Артур Савін.

Сам Сергій Одарич після голосування зазначив, що, відповідно до законодавства, він залишається міським головою Черкас. Адже дві третини голосів не набрано.

«Важко сказати, що буде далі. Тому що рішення не ухвалене. Очевидно, будуть чергові спроби ще когось зламати, задушити і примусити голосувати, щоб набрати необхідну кількість голосів», – сказав Одарич.

Між тим, у коментарі Радіо Свобода координатор Громадянської мережі «Опора» в Черкаській області Микола Макуха зауважив, що рішення взагалі не легітимне, оскільки в його ухваленні брав участь сам міський голова.

«У статті 79 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» чітко вказано, що голосувати повинні лише депутати, а міський голова не депутат. Тому міський голова не повинен був брати участь у голосуванні. Процедура була порушена також у тому, що спочатку міський голова брав участь у голосуванні, а потім його голос типу не врахували. А оскільки голосування було таємним, то чий голос не врахували, не відомо. Уявимо, що Одарич проголосував за свою відставку, а його голос відкинули. Тоді виходить не 40. А 39 голосів за відставку, що є недостатнім», – зазначив Макуха.

Міський голова відмовився підписувати рішення про свою відставку. Натомість свій підпис під ним поставив секретар міської ради від Партії регіонів Віктор Горкун, який у разі, якщо голосування за імпічмент меру визнають легітимним, стане в. о. міського голови.
XS
SM
MD
LG