Доступність посилання

ТОП новини

Ви не повинні оплачувати «додаткові послуги» в адміністративних центрах – Саєнко


Київ – Серед українців побутує думка, що хабарництво – усталена норма життя в Україні. Такі дані оприлюднені у дослідженні з якості надання адміністративних послуг, що проводилося Центром політико-правових реформ і фондом «Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва». Дослідження виявило, що 4% опитаних стикалися з вимаганням хабара при отриманні адміністративних послуг. Найчастіше, в адміністративних центрах українцям доводилося стикатися з великими чергами, непоінформованістю й нечемністю посадовців.

Адміністративні послуги надаються суто органами виконавчої влади або органами місцевого самоврядування. До центрів із надання адміністративних послуг звертаються не лише підприємці, а й звичайні люди у разі отримання пільг і субсидій, паспортів і посвідчень, зауважує Ірина Бекешкіна, директор Фонду «Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва».

Адміністративні послуги це площина, де населення зустрічається з владою
Ірина Бекешкіна
«Оцінки щодо якості надання адміністративних послуг переважно негативні, – каже вона. – За 5-бальною шкалою – 2,8 бала, тобто, люди здебільшого не задоволені якістю. Адміністративні послуги – це найширша площина, де населення зустрічається зі

владою. На сьогодні впродовж року до органів влади з певних адміністративних послуг зверталася майже половина українців. Це набагато більше, ніж у березні 2009 року – тоді кількість звертань доходила до третини. Чому такий зріст? Це обумовлено тодішньою економічною кризою – менше фіксувалося підприємців, автомобілів, паспортів».

У рамках дослідження опитували відвідувачів центрів надання адміністративних послуг у 10 українських містах. Найвищі оцінки отримали центри Харкова, Хмельницького, Черкас, Луганська і Дніпропетровська, а найнижчі – Миколаєва й Полтави, наголосила Ірина Бекешкіна.

Що найбільше допікає відвідувачам центру? Це не тоді, коли посадовці відмовили, а коли відмовили і не пояснили чому
Ірина Бекешкіна
«Що найбільше допікає відвідувачам центру? Це не тоді, коли посадовці відмовили, а коли відмовили і не пояснили чому, – зауважує вона. – Це простежується у Миколаєві, Полтаві, Луганську й Рівному».

Заяви можна заповнювати в інтернеті

Координатор Координаційного центру з упровадження економічних реформ в Україні Олександр Саєнко каже, що Кабінет міністрів України затвердив низку тих адміністративних послуг, які має оплачувати людина. Якщо ж громадянам нав’язують «додаткові послуги», то необхідно скаржитися на урядову гарячу лінію 0-800-507-309, уточнює Саєнко.

Одинадцять відсотків українців дають хабарі – це високий показник
Олександр Саєнко
«Одинадцять відсотків українців дають хабарі – це високий показник. Однозначно, цифру треба зменшувати. Якщо ми говоримо про відповідальність чиновника, то, згідно з дослідженням, у порівнянні з 2009 роком такі заходи, як громадський контроль, викриття фактів корупції через ЗМІ значно набрали показників. Тепер ми не маємо тієї тенденції, коли єдиним засобом боротьби з корупцією є виключно покарання державного службовця, адже ми розуміємо, що завтра прийде інший посадовець. Тож необхідно змінювати систему в цілому», – зазначає Саєнко.

Серед негативних моментів, з якими доводиться стикатися у центрах надання послуг, опитувані називають великі черги, тяганину з розглядом справ, нечемність посадових осіб. Лише 20% серед тих, хто звертався до центрів, не відчули перешкод із отримання адміністративних послуг.

Від січня 2013 року розпочав роботу Єдиний державний портал адміністративних послуг. Ресурс дозволяє користувачам завантажувати й заповнювати в електронній формі заяви, що необхідні для отримання послуг. Також на сайті працює форма «зворотній зв’язок», де кожен може поставити запитання з приводу надання адміністративних послуг.
  • Зображення 16x9

    Богдан Красавцев

    Співпрацюю з Радіо Свобода із жовтня 2012 року. Навчаюся в Інституті журналістики Київського міжнародного університету. Отримую кваліфікацію магістра. Пишу на економічні та суспільні теми. Захоплююся грою на музичних інструментах, українською поезією та історією.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG