Доступність посилання

ТОП новини

В Івано-Франківську виставили роботи хворих з розладами психіки


Роботи пацієнтів обласної психоневрологічної лікарні Івано-Франківська
Роботи пацієнтів обласної психоневрологічної лікарні Івано-Франківська
В Івано-Франківській обласній «Просвіті» у четвер пройшла благодійна виставка-продаж «Інший світ», на якій представлені художні роботи пацієнтів обласної психоневрологічної лікарні № 3.

Досвід занять трудо- і арттерапією прикарпатці запозичили чотири роки тому у польських колег. З пацієнтами займаються спеціально підготовлені психотерапевти. Вперше вирішили представити їхні роботи на широкий загал, однак, без самих хворих, у яких багатолюдні заходи можуть викликати перезбудження.

За словами головного лікаря психоневрологічної лікарні № 3 Мирона Мулика, «це професійний метод лікування хворих з розладами психіки – номер другий після медикаментів, а, може, і перший; це вид зайнятості, це метод реабілітації, соціалізації наших пацієнтів».

На виставці представлено більше півтисячі робіт хворих чотирьох відділень: живопис, вироби зі скла, паперу, шкіри, вишивки. Є, зокрема, картини, намальовані пальцями, є колективні роботи, над якими працювало по кілька людей. Загалом понад сто пацієнтів долучилися до створення цих художніх робіт.

Ініціаторами виставки і аукціону стали студенти Івано-Франківського національного медичного університету. За словами студентки Антоніни Глазепи, за вилучені кошти хотіли б закупити необхідні матеріали для подальшої творчості хворих.

Асистент кафедри психіатрії, наркології, медичної психології медичного університету Віталія Лищенюк додає, що мета виставки глибша – «зняття стигми з наших пацієнтів: показати, що це люди творчі, талановиті, що вони можуть щось робити для себе і для суспільства».

Один із місцевих бізнесменів пообіцяв придбати половину робіт.
XS
SM
MD
LG