Доступність посилання

ТОП новини

ЄС вимагає від Дамаска дозволити перевірити наявність хімічної зброї


Шеф Пентагону Чак Гейґел у четвер вперше повідомив про ймовірне застосування сирійськими військами хімічної зброї проти повстанців
Шеф Пентагону Чак Гейґел у четвер вперше повідомив про ймовірне застосування сирійськими військами хімічної зброї проти повстанців
Європейський союз наполягає на тому, щоб Дамаск дозволив представникам ООН зробити проби хімічної зброї у Сирії.

Речник верховного представника ЄС із закордонних справ Катрін Аштон Майкл Манн заявив на брифінгу у Брюсселі у п’ятницю: «Ми все ще вивчаємо ситуацію разом з нашими міжнародними партнерами, щоб побачити, що відбулося насправді, оскільки на даний момент не зовсім все ясно. Ми сподіваємося, що представники ООН у Сирії зможуть вивчити обставини і пролити більше світла на те, що ж насправді сталося».

Запит надслали після того, як у п’ятницю прем’єр-міністр Великої Британії Дейвід Камерон повторив інформацію, оприлюднену напередодні міністром оборони США Чаком Гейґелом. Йдеться про те, що з «деяким ступенем упевненості» можна припускати, що урядові війська Сирії використовують хімічну зброю проти повстанців.

Камерон в інтерв’ю британській телерадіокорпорації «Бі-Бі-Сі» назвав цю інформацію дуже тривожною. За його словами, якщо цей факт відповідає дійсності, він може прирівнюватися до воєнних злочинів.

Білий дім оголосив у четвер, що американські спецслужби дійшли висновку з «деяким ступенем упевненості», що режим Башара аль-Асада використовував хімічну зброю, в тому числі – нервово-паралітичний газ зарин.

Міністр інформації Сирії Омран аз-Зубі заявив, що сирійська армія не має в своєму розпорядженні хімічної зброї і не застосовувала її, як стверджують представники західних країн.

При цьому сирійський міністр наголосив, що хімічну атаку поблизу Аллепо
здійснили опозиційні сили.

«Це зробили організації, в тому числі, «Аль-Каїда», які погрожували, що будуть застосовувати хімічну зброю проти Сирії. Вони здійснили свою погрозу біля Алеппо. Були жертви», – сказав аз-Зубі, відповідаючи на запитання російського агентства «Інтерфакс».

За оцінками ООН іще станом на лютий, за два роки від початку конфлікту в Сирії загинуло щонайменше 70 тисяч осіб.
XS
SM
MD
LG