Доступність посилання

ТОП новини

ЄС лікуватиме українців від наслідків Чорнобиля


Під час презентації проекту із захисту здоров’я і довкілля, Київ, 26 квітня 2013 року
Під час презентації проекту із захисту здоров’я і довкілля, Київ, 26 квітня 2013 року
У п’ятницю у містечку Іванків Київської області депутати Європейського парламенту презентували проект із захисту здоров’я і довкілля. Як розповіла журналістам депутат Європарламенту Мішель Рівазі, «Іванківський район – один із найбільш радіаційно-забруднених в Україні». Крім того, додала євродепутат, «смертність тут перевищує народжуваність, а серед місцевого населення поширені онкологічні хвороби».

Упродовж трьох наступних років для Центральної районної лікарні придбають спеціальне обладнання для діагностики радіоактивних і хімічних сполук у людини. На базі шпиталю також мають створити консультативний центр із питань здорового харчування. Завдяки обладнанню вдасться попередити захворюваність серед матерів і дітей, зауважила депутат Європарламенту Корін Лєпаж. Також проект передбачає спорудження теплиць для вирощування чистих овочів і будівництво заводу для спалювання радіоактивної деревини.
Депутати Європарламенту Корін Лєпаж та Мішель Рівазі і професор Юрій Банжадевський
Депутати Європарламенту Корін Лєпаж та Мішель Рівазі і професор Юрій Банжадевський

На запитання кореспондента Радіо Свобода, чи фінансуватиметься проект у разі, якби Україна і ЄС не уклали угоду про асоціацію, Рівазі спершу зазначила, що в ЄС «покладають надії, що Україна все ж укладе угоду». Однак, за її словами, «якщо в Україні погіршуватиметься ситуація з демократією і стане такою ж критичною, як у Білорусі, то проекти, заплановані на майбутнє, не вдасться втілити у життя. Бо ми не хочемо фінансувати диктатуру», – наголосила Рівазі.

Білоруський професор, дослідник впливу Чорнобильської катастрофи на здоров’я людей Юрій Бандажевський розповів Радіо Свобода, що в разі успішності європейського проекту, цей досвід можна буде поширити на всі території, що постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС, у тому числі й у Білорусі.

На реалізацію проекту на Іванківщині Брюссель вже виділив 4 мільйони євро. Загалом, на проекти з допомоги у Чорнобилі і сусідніх районах Євросоюз виділив понад півмільярда євро.
XS
SM
MD
LG