Доступність посилання

ТОП новини

Великий театр Путіна


(Рубрика «Точка зору»)

Чергова поява президента Росії Володимира Путіна на телевізійній публіці сталa непоганою демонстрацією того, наскільки майстерно вдалося російській владi відірватися від російського життя і політики, яку професійну декорацію вдалося вибудувати за останні роки – декорацію, в якій кожен живий листочок незмінно повинен бути підмінений пластмасовим, кожний живий жарт – домашньою заготовкою, кожен журналіст із регіону – місцевим чиновником і так далі.

Раніше мені подобалося обговорювати зміст реплік Володимира Путіна – якусь чергову його обіцянку, якийсь подарунок людям. Зараз все це нецікаво і передбачувано. Зрозуміло, що він запевнятиме, що Україні вигідно вступити у Митний союз. Що потрібно з корупцією боротися, національні відносини покращувати – це не новина. Із несподіваного – може бути, і справді випадковe нахабство у відповідь на запитання колгоспника про літній час: чи знають у його колгоспі, що Ленін помер? Але, з іншого боку, це настільки звично з точки зору ставлення еліти і влади до людей – що не повинно особливо вражати.

Саме тому я зрозумів, що таку програму можна дивитися без звуку – і вона буде ще краща. Красива студія, мудрий вождь, правильні ведучі. Безліч «роялів у кущах» – від найголовнішого, колишнього міністра фінансів Олексія Кудріна, до головних редакторів і депутатів.

Звичайно, в кожній репліці можна пошукати зміст, спробувати надати їй сенс і політичну спрямованість – але навіщо це робити, коли події йдуть без усякого зв’язку з блиском телестудії і всіх цих розмов? Повна ілюзія суспільного діалогу при повній його відсутності. Через 13 років після приходу до влади Володимир Путін остаточно перетворився на чарівника країни Оз.

Віталій Портников – журналіст Радіо Свобода

Думки, висловлені в рубриці «Точка зору», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію Радіо Свобода
  • Зображення 16x9

    Віталій Портников

    Співпрацює з Радіо Свобода з 1990 року. Народився в 1967 році в Києві. Закінчив факультет журналістики МДУ. Працював парламентським кореспондентом «Молоді України», колумністом низки українських, російських, білоруських, польських, ізраїльських, латвійських газет та інтернет-видань. Також є засновником і ведучим телевізійної дискусійної програми «Політклуб», що виходить зараз в ефірі телеканалу «Еспресо». У російській редакції Радіо Свобода веде програму «Дороги до свободи», присвячену Україні після Майдану і пострадянському простору.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG