Доступність посилання

ТОП новини

Потужний вибух у Празі стався через газ – мер Свобода


Прага – Сьогодні близько 10 години ранку середньоєвропейського часу в самому центрі Праги пролунав потужний вибух. За даними мера столиці Богуслава Свободи, причиною є вибух побутового газу. Таким чином повністю відкидаються інші ймовірні причини, зокрема, можливість терористичного акту, чого боялися найбільше.

Через 5 хвилин після вибуху на його місце прибули пожежники і швидка, а через 15 хвилин, як повідомив мер столиці Богуслав Свобода, біля місці вибуху вже стояв пересувний шпиталь Golem.

Станом на 15-у годину кількість легко поранених досягла 35 осіб, стан двох осіб важкий. Раніше повідомляли про вищу цифру потерпілих.

Серед поранених 6 іноземців – це громадяни Казахстану, Німеччини, Португалії й Словаччини. Як підтвердила Радіо Свобода речник Служби швидкої допомоги міста Праги Їржіна Ернестова, громадян України серед поранених немає.
Вибух у центрі Праги
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:10 0:00

Вибух стався у будинку чеської кіноакадемії на набережній Бедржиха Сметани, це улюблене місце відпочинку пражан і туристів, яких тут від самого ранку завжди збирається дуже багато. Поблизу місця вибуху низка пам’яток архітектури – відомий Національний театр, одна з улюблених кав’ярень Праги Slavia, міст Легії через Влтаву, будівля Академії наук Чехії.

В Академії наук випали всі вікна, які виходили на Кроцінову і Діваделну вулиці, у бібліотеці вибухова хвиля знесла двері
Даґмар Гарманова
«У нас в Академії наук випали всі вікна, які виходили на Кроцінову і Діваделну вулиці, у бібліотеці вибухова хвиля знесла двері. Великі скляні двері просто впали донизу. Я досі трясуся», – так описала побачене Даґмар Гарманова виданню INDES.cz.

За свідченнями очевидців, вибух був таким потужним, що його хвиля докотилась навіть на другий берег ріки, його відчули мешканці старого міста – Малої Страни.

Шибки вилетіли зі сотень вікон, саме розбите скло є причиною найбільшої кількості поранень. Наприклад, вибухова хвиля відчинила вікна і розбила шибки Палацу Жофін на Слов’янському острові на Влтаві, це близько 500 метрів від місця вибуху.

Кінологи із собаками і далі продовжують огляд руїн будівлі. З місця вибуху поліція евакуювала понад 200 людей, це в основному працівники навколишніх крамниць, ресторанів і кав’ярень, студенти і працівники низки громадських установ. Поліція перекрила доступ до місця вибуху і прилеглих до них вулиць.

Мерія Праги упродовж години після вибуху створила координаційний центр і відкрила «гарячу лінію» – 800 100 991.

Мер міста Богуслав Свобода висловив сподівання, що протягом найближчого часу вдасться відновити рух транспорту і відкрити для туристів і пражан тимчасово закриті вулиці.

Фахівці не виключають, що будівлю, де стався вибух, буде потрібно повністю розібрати.
  • Зображення 16x9

    Оксана Пеленська

    Авторка матеріалів для Української редакції Радіо Свобода впродовж багатьох років. Займаюсь історією української еміграції в міжвоєнній Чехословаччині. Закінчила славістику у Львівському університеті імені Івана Франка (1970 рік, диплом з відзнакою), протягом 1986–1989 років навчалась в аспірантурі Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології імені Максима Рильського НАН України. У 1992 році – стипендія Гетті Фундації (Getty Foundation, USA). До 1992 року працювала вченим секретарем Львівської національної галереї мистецтв. Протягом 1993–1995 років – керівник канцелярії посольства України в Чеській Республіці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG