Доступність посилання

ТОП новини

Росія рухається ліворуч


Лідер «Лівого фронту» Сергій Удальцов спалює портрет Володимира Путіна під час протестного маршу у Москві, 13 січня 2013 року
Лідер «Лівого фронту» Сергій Удальцов спалює портрет Володимира Путіна під час протестного маршу у Москві, 13 січня 2013 року
Москва – Через два десятиліття після розпаду СРСР у Росії відроджуються ідеї Маркса і Леніна, відзначають експерти. Ліві ідеї стають все більш популярні в російському суспільстві, і особливо в молодіжному середовищі.

Депутат від лівоцентристської партії «Справедлива Росія» Ілля Пономарьов впевнений, що сьогоднішня політика російської влади – це один із головних факторів, що сприяють зростанню в суспільстві лівих настроїв. Росіяни починають сприймати соціалістичні моделі як реальну альтернативу державному курсові, вважає він. За словами Пономарьова, молодь як найбільш сприйнятлива до нових віянь група суспільства швидше відгукується на гасла та ідеологію лівих.

Депутат від партії «Справедлива Росія» Ілля Пономарьов
Депутат від партії «Справедлива Росія» Ілля Пономарьов
«Дуже добре видно омолодження лівих організацій, комуністичних організацій. Але серед молоді взагалі популярні радикальніші погляди. Тому є молодь і націоналістично налаштована. Є, причому теж це зазвичай радикально ліві, які беруть участь або в лівому фронті, або в анархічних рухах такого плану», – каже Пономарьов.

Ізолювати Удальцова

Сам Ілля Пономарьов ще відносно недавно був одним з активістів «Лівого фронту». Зараз, не будучи формально членом цієї організації, Пономарьов підтримує не тільки ідеї «Лівого фронту», але і його лідера Сергія Удальцова. Одна з найяскравіших фігур сьогоднішнього лівого руху в Росії, Удальцов з жовтня 2012 перебуває під підпискою про невиїзд у зв’язку з так званою «Болотною справою». На початку лютого запобіжний захід Удальцова був змінений на домашній арешт.

Ізолюючи Удальцова, російська влада демонструє, що розглядає ліві сил як серйозну загрозу, вважає координатор «Лівого фронту» Олексій Сахнін: «Таким чином влада показує, що «Лівий фронт» і коаліція лівих сил, яка стоїть за «Лівим фронтом», досить серйозні опоненти і досить серйозний фактор, якого влада побоюється і з яким вона готова вважатися ось у такій брутальній формі».

З ким по дорозі лівим?

Ліві – один з ключових елементів опозиційної коаліції, яка виступає проти влади Путіна. На думку Олексія Сахніна, КПРФ, яку зазвичай зараховують до опозиції лівого спрямування, є насправді «корумпованою, скомпрометованою опозицією». Сахнін каже, що «Лівий фронт» засуджує Сталіна. Крім того, за його словами, ліві не готові до альянсу з ультраніцоналістічними рухами. Проте їхня співпраця з деякою частиною лібералів можлива.

«Головне зараз кредо демократичних лівих в Росії, тих, кого прийнято називати несистемними лівими, це те, що реальним суб'єктом змін повинен стати російський народ. Не ті чи інші групи істеблішменту, які діятимуть від імені народу, і диктатура, яка свої дії камуфлює під народні інтереси, а сам російський народ через різні демократичні інститути. Починаючи від вуличної демонстрації і закінчуючи референдумом. З усіма силами, які згодні в цьому основному, ми готові вступати в тактичні і стратегічні союзи», – каже він.

Кілька днів тому прокуратура Москви зупинила діяльність опозиційного руху «Лівий фронт» на три місяці – до 19 липня 2013 року. Юридичне блокування «Лівого фронту» не злякало керівників руху. Вони заявляють, що тепер він називатиметься «Новим Лівим фронтом».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG