Доступність посилання

ТОП новини

Якою ціною уряд утримує вартість гривні (огляд преси)


Київ – Український уряд наполегливо продовжує курс підтримки стабільної гривні за рахунок продажу боргових цінних паперів на відкритому ринку. Хоча, як зауважує «Інвестгазета», ще чотири місяці тому це здавалося малоймовірним. Видання називає кілька основних моментів, які впливають на формування курсу гривні. По-перше, стабільність курсу визнана основною метою української влади. Певні очікування, що уряд використовує рік без виборів як вікно можливостей для проведення помірної девальвації і підвищення тарифів на газ, на догоду МВФ, не виправдалися. Україна взяла курс на підтримку стабільності (гривні, тарифів) будь-якою ціною. Політичні втрати від відновлення співпраці з МВФ, як припускають експерти газети, не покривають зиску від відносної дешевизни кредитів Фонду. А ще, як переконує видання, очевидно, що горизонт планування влади не перевищує кількох місяців.

«Очікування українського бізнесу в цифрах» – у рубриці під таким заголовком «Інвестгазета» прогнозує, що понад 50% українських підприємств планують підвищити ціни на товари та послуги у 2013 році. Майже третина компаній прогнозують згортання виробництва цього року, а у кожній 10-й фірмі плануються звільнення.

Газета «Вечірні вісті» стверджує, що причиною сплеску громадянської активності у колишній столиці махновської вольниці – Гуляйполі – стали плани бізнесменів «донецького розливу» видобувати залізну руду, що має великий процент радіоактивних елементів. Вимоги людей, як наголошує видання, очевидні і законні: вони не хочуть вимирати на урановому звалищі, в яке ризикує перетворитися вся місцина у разі початку гірничих розробок. Про це йдеться в статті «Гуляйполе намагаються отруїти радіацією».

Фермери вимушені згортати своє виробництво – брати в оренду землю стає невигідно, наголошує газета «Голос України». Новий порядок реєстрації договорів оренди землі призводить до того, що фермеру треба віддати за оформлення правочину 1000 гривень, 750 із них – на реєстрацію органам Укрдержреєстру. Видання нагадує, що раніше реєстрацію здійснювали місцеві ради і безкоштовно. Детальніше про цю проблему йдеться в публікації «Щоб поля не заросли бур’янами, треба заплатити 750 тисяч гривень!».
  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG