Доступність посилання

ТОП новини

Три бажання американського бізнесу щодо України


У 2013 скоротився обсяг торгівлі між США та Україною, банкіри очікують скорочення в цьому році прямих іноземних інвестицій в українську економіку, а міжнародні організації, такі як МВФ та ЄБРР, прогнозують зростання ВВП України в 2013 році на рівні 0-1 %. Утім, один з найбільших лобістів інтересів американського бізнесу в Україні, президент Американсько-української ділової ради Морґан Вільямс на спад торговельних стосунків між двома країнами дивиться з оптимізмом. Він вважає це тимчасовим явищем, наводячи приклади компаній, які нарощують обсяги торгівлі з Україною.

«Я щойно повернувся з Небраски. Мені розповіли в компанії, що виробляє обладнання для іригації, що вони тільки що відправили свою продукцію в Україну на суму в 300 тисяч доларів. В іншій компанії, яка працює з фермерськими господарствами в Україні, кажуть, що до них надходить більше замовлень з України, ніж вони можуть виконати. Найбільші компанії США залишаються в Україні. Вони працюють над розширенням свого бізнесу. І вони сподіваються, що в цьому році експорт в Україну буде на високому рівні», – говорить він.

За його словами, американський бізнес, що працює в Україні, уважно спостерігає за трьома процесами:

«По-перше, вони дивляться, чи підпише Україна угоду про розподіл продукції з компаніями ExxonMobil і Chevron, які пропонують добувати сланцевий газ в Україні. З Shell угода вже підписана. Сподіваємося, що всі три компанії матимуть угоди з розподілу продукції в першій половині цього року. Це буде дуже позитивним сигналом.

По-друге, ми сподіваємося на досягнення угоди з МВФ. Враховуючи наявні економічні умови, відсутність реформ і умови навколо світу, в українського уряду немає іншого вибору, крім того, як позичати гроші за кордоном. Взагалі жодного вибору. І вони хочуть тримати гривню стабільною, взагалі підтримувати стабільність в країні до виборів 2015 року. Це ще два роки. Це довгий час. Вони не зможуть не позичати гроші час від часу. Якщо ви мусите позичати гроші, то чому б не робити цього під найнижчі відсотки? І вони мусять робити те, чого від них вимагає МВФ, в будь-якому випадку. Це добре для України, це добре для людей в Україні та економіки. Ми занепокоєні тим, що вони можуть не погодиться на умови МВФ, це може створити великі проблеми цієї осені.

І, по-третє, ми сподіваємось на підписання Угоди про асоціацію України з ЄС у Вільнюсі. Усе це дуже важливо для бізнес-громади.

Звичайно, бізнес-громада хотіла б, аби Україна вирішила свою суперечку щодо ціни на газ з Росією, але це, напевно, не можливо».

Якщо всіх ці три завдання вдасться досягти, прогнозує Вільямс, у наступному році торгівля та інвестиції США в Україну зростуть. Додатковим фактором може стати успішна боротьба з корупцією. В цьому американські бізнесмени підтримують зусилля Європейського банку з реконструкції та розвитку, зокрема пропозицію ввести посаду бізнес-омбудсмена.

«Така програма буде працювати. Щоб ця людина мала певний вплив та ресурси, її мусить підтримати хтось на зразок ЄБРР. Зараз не так багато місць, куди іноземні бізнесмени можуть піти, коли в них виникають проблеми, крім як до послів власних країн. Ця концепція омбудсмена – просто чудова. Звичайно, це залежить від того, як вона буде здійснена, хто буде цією людиною, але це може бути дуже позитивною силою».

В Американсько-українській діловій раді сподіваються також, що українська влада облишить ідею створювати фінансову поліцію
ЄБРР також говорив про комітет чи групу, яку банк хотів би призначити, щоб працювати з урядом над шляхами здійснення економічної реформи. От це було б добре. Сподіваємося, що ЄБРР зможе допомогти змінити бізнес-середовище в Україні, тому що він впливовий гравець, і український уряд до цієї інституції ставиться серйозно», – говорить Вільямс.

Морґан Вільямс також сподівається, що українська влада не стане вступати в Митний союз з Росією:

«Більшість у бізнес-громаді думає, що це хибний напрямок і він не є у довгострокових інтересах України. Якщо ви в ЄС, то ви – у співтоваристві націй, що діє на умовах рівноправ’я, де кожна країна має один голос».

В Американсько-українській діловій раді сподіваються також, що українська влада облишить ідею створювати фінансову поліцію.

«Ми вважаємо, що це абсолютно непотрібно і контрпродуктивно і це буде поганим сигналом для бізнес-громади та взагалі негативною силою. В Україні зараз вже достатньо регулятивних та правоохоронних органів – більше не потрібно. Фінансова поліція – погана ідея і мусить бути швидко відкинута», – наполягає Вільямс.

Взагалі 2013 рік, на думку президента Американсько-української ділової ради, може стати вирішальним для української економіки та її розвитку.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG