Доступність посилання

ТОП новини

Україна має виконати рішення Страсбурзького суду звільнити Тимошенко – Власенко


Захисник екс-прем’єра Юлії Тимошенко Сергій Власенко вважає необхідним звільнити Юлію Тимошенко, за його словами, відповідно до рішення Європейського суду з прав людини.

«Сьогодні вперше європейська інституція надала юридичну оцінку у справі Юлії Тимошенко. На основі статті № 18 Європейської конвенції з прав людини суд одноголосно вирішив, що Тимошенко затримали і вона перебувала під вартою незаконно і щодо неї здійснюється політично мотивоване переслідування», – сказав він.

За його словами, українська влада має негайно виконати рішення Європейського суду з прав людини, а саме: звільнити Тимошенко та відновити її права.

Захисник також заявив, що за результатами саміту Україна-ЄС, який відбувся в лютому нинішнього року, президент України зобов’язався виконати рішення Євросуду з прав людини у справі Тимошенко та не подавати апеляцію.

Водночас у Партії регіонів заявляють, що рішення Європейського суду з прав людини не є юридичною підставою для звільнення з ув’язнення Юлії Тимошенко. Про це сказав перший заступник голови фракції Партії регіонів Михайло Чечетов.
«Це не є твердою юридичною підставою, щоб її (Тимошенко – ред.) звільнити», – повідомив він агентству «Інтерфакс-Україна» у вівторок.

Нинішнє рішення Страсбурзького суду стосується обставин досудового тримання Тимошенко під вартою, але не її позбавлення волі за вироком суду.

Скарга Тимошенко була подана до суду 10 серпня 2011 року. У своїй скарзі Тимошенко, зокрема, оскаржила умови досудового утримання у Лук’янівському СІЗО і Качанівській колонії, ненадання належної медичної допомоги, транспортування до госпіталю у Харкові проти її волі 20 квітня 2012 року й отримання ушкоджень під час цього перевезення, постійний нагляд у госпіталі. Крім того, колишній український прем’єр оскаржила умисний характер свого утримання під вартою без достатньої кількості юридичних обґрунтувань.

У жовтні 2011 Тимошенко року було засуджено до 7 років позбавлення волі за перевищення повноважень при підписанні газових контрактів з Росією у 2009 році.
XS
SM
MD
LG