Доступність посилання

ТОП новини

Скандал на «ТВі» став ударом «по всьому живому в суспільстві» – Попович


Мирослав Попович, архівне фото
Мирослав Попович, архівне фото
Директор Інституту філософії НАН України, учасник ініціативи «Першого грудня» Мирослав Попович заявив у середу, що скандал на телеканалі «ТВі», який, за його словами, «користувався беззаперечною підтримкою демократичної громадськості нашої країни», став «важким ударом не тільки по тій чи іншій групі журналістів, а й по всьому живому, що є в нашому суспільстві і здатне чинити опір все виразнішим авторитарним тенденціям».

Як написав він на своїй сторінці у фейсбуці, він як нейтральна особа дав згоду на участь у переговорах між колективом і «новим керівництвом» каналу, але з ними «щось, як кажуть, не зрослось»: «спір між сторонами одразу набув такого гострого характеру, а перспектива примирення стає дедалі примарнішою».

«При цьому створюється враження, що головний предмет суперечки або поступово забувається, або зводиться до так званого «корпоративного конфлікту інтересів», тобто, грубо кажучи, до матеріальних вигод. Тому мені особливо боляче було читати в листі шанованого мною Віталія Портникова натяк на те, що опозиція має «одне просте право» – право піти з телеканалу і будувати свій власний телевізійний чи інтернет-будиночок. Мовляв, не подобається – забирайтесь геть», – написав Попович.

«Кожне суспільство, як і кожна його підсистема, має свої больові точки. Для нашого суспільства це – насильство, грубе нахабне насильство, що має різні форми – від мови дипломатично сформульованого ультиматуму до брутального мордобою і виламування рук. Від темників – до рейдерства», – вважає він.

«З жахом я дивився кадри, що демонстрували перший день перевороту, рішучість нового керівництва телеканалу, персонально гендиректора Артема Шевченка, такого привабливого на початку своєї телекар’єри, готовність скрутити в’язи кожному, хто не прийме ультимативних вимог працювати, не питаючи, що там за історія з власниками, хто кого і за чиєю довіреністю з’їв», – наголосив Попович.

«Для того, щоб аргументовано аналізувати все, що в ці дні відбувалося, треба буде розбиратися в юридичній стороні справи, що потребуватиме неупередженого і компетентного аналізу. Але одне ясно: нові лідери телеканалу не переглядали політичні принципи своєї діяльності, вони «тільки» зіграли якусь свою гру, залишаючи віру в світле майбутнє десь там на потім, але діючи точнісінько так, як діє груба сила влади», – заявив він.

Минулого тижня спалахнув скандал навколо прав власності на телеканал «ТВі». Новим генеральним директором телеканалу оголосили Артема Шевченка, який змінив у керівництві каналу Наталію Катеринчук. За повідомленнями, новим інвестором каналу став американський бізнесмен Олександр Альтман. Власник «ТВі» Костянтин Кагаловський заявив про рейдерське захоплення телеканалу. Колектив «ТВі» оголосив страйк до вирішення конфлікту між власниками телеканалу, згодом понад 30 його провідних працівників заявили про звільнення.
XS
SM
MD
LG