Доступність посилання

ТОП новини

У Приштині засудили власника клініки за торгівлю людськими органами


Белград – У приштинській клініці «Медікус» від жовтня 2008 року незаконно пересаджували нирки. Власника клініки, відомого косовського уролога Лутфі Дервіші засудили до 8, його сина Арбана до 7, ще одного їхнього співробітника до 3 років ув’язнення, а двоє отримали умовні терміни.

Двоє європейських та один косовський суддя встановили, що засуджені були членами злочинного угруповання, яке торгувало органами. Всі донори та особи, яким пересаджували нирки, були закордонними громадянами. Донори були з Росії, України, Молдови, Казахстану, Білорусі і Туреччини. Їм обіцяли від десяти до двадцяти тисяч доларів. Однак, вони отримали набагато менше, а принаймні двом не заплатили нічого.

Уролог Лутфі Дервіші
Уролог Лутфі Дервіші
Перед судом постали семеро свідків. Прокуратура й суд не оприлюднили жодного імені та інших подробиць щодо жертв. Нирки пересаджували літнім багатим чоловікам, громадянам Ізраїлю, Сполучених Штатів Америки, Канади, Польщі й Німеччини. Вони за це платили по сто тисяч доларів. Деякі з них перед судом заявили, що вони не знали, що йдеться про незаконну трансплантацію, оскільки посередники запевняли їх, що все відбувається в рамках косовських законів.

Спеціальний прокурор Євросоюзу Джонатан Рател пояснює: «Єдиною метою цієї експлуатації вбогих і нужденних була жадоба безсоромного прибутку та людська зажерливість. У всякому разі, було це суворе використання бідних».

Триває слідство щодо вилучення органів у полонених сербів

Перед судом не постали турецький лікар Юсуф Сонмез, котрий провів майже всі операції, та ізраїльський громадянин Моше Гарел, який був посередником у торгівлі. Їх розшукують слідчі як у Косові, так і в їхніх країнах.

Представники місії Євросоюзу із верховенства права в Косові (EULEX-Kosovo) заявляють, що немає доказів про те, що клініка «Медікус» пов’язана із, як дехто стверджує, торгівлею органами в час війни в Косові (1998-1999 роки), до якої, нібито, могли були причетні лідери албанських повстанців, між іншими і нинішній прем’єр Косова Хашим Тачі.

Швейцарський прокурор Дік Марті, спеціальний доповідач Ради Європи, три роки тому оприлюднив докладний звіт, в якому висуває припущення, що албанські бійці вилучали органи в полонених сербів. Минулого року сербська прокуратура оприлюднила заяву косовського албанця, який засвідчив, що він особисто брав участь в операції вилучення органів. Після таких операцій полонені вмирали, стверджує анонімний свідок у своїй шокуючій заяві перед телекамерами.

Досі не знайдені тлінні останки кількох сотень косовських сербів, які безвісти зникли в час воєнних дій. Їхні родичі припускають, що чимало з них були ліквідовані після вилучення органів. Слідство у зв’язку з тими твердженнями провадить окрема міжнародна команда, якою керує американський прокурор Клінт Віліямсон. Він кілька разів побував у Сербії, в Косові та Албанії. Команда мала б оприлюднити свої висновки у першій половині наступного року.
  • Зображення 16x9

    Михайло Рамач

    Михайло Рамач (16.08.1951 – 13.05.2023). За освітою історик. Журналіст, поет, перекладач та сценарист. Автор семи поетичних книжок, пʼяти книг есе про колишню Югославію й нинішню Сербію. Був головним редактором трьох сербських щоденних газет. Співпрацював з Радіо Свобода з 1998 року. В сербських ЗМІ від початку 1990-х років друкував матеріали про Україну.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG