Доступність посилання

ТОП новини

Українська церква у Лондоні – український світ у британській столиці


Українська церква у Лондоні
Українська церква у Лондоні
Лондон – Можливо це лунає несподівано, але українську церкву цілком можна вважати одним із символів глобалізації. Фактично у кожній країні світу, де є хоча б невелика українська громада, одним з центрів українського життя стає церква. Велика Британія тут не виняток. На Великдень, та на інші великі свята до українських церков йдуть навіть не дуже релігійні люди і ті, хто не може у змозі вільно розмовляти українською.

Український собор УГКЦ у британській столиці на Великдень ледве вміщав усіх бажаючих взяти участь у богослужіннях. На великі свята тут збираються тисячі людей і будівля в історичному центрі Лондона перетворюється на шматочок України.

Настоятель собору, владика Гліб Лончина – єпарх Української греко-католицької церкви у Великій Британії та апостольський візитатор для українських католиків Ірландії.

Він сам народився та виростав у США, навчався у Римі. Владика наголошує, що українські церкви в кожній країні світу мають свою особливість.

Вони шукають бога, але й також українського середовища
Гліб Лончина
«Кожна країна має свій етос. В Америці навіть ті люди українського походження, які асимілювалися, все ж приходять до української церкви. Вони вважають себе членами української спільноти. Особливістю Лондона є те, що близько 90% парафіян тут – це нова хвиля імміграції з України. Вони шукають бога, але й також українського середовища», – каже Гліб Лончина у відповідь на запитання, чому українці йдуть саме сюди, хоча церков у Лондоні безліч.
Українська церква у Лондоні – український світ у британській столиці
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:05:12 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ
Андрій Гундер – голова Українського інституту в Лондоні, представник покоління, яке народилося і виростало у Британії.

У святкові дні тут збираються тисячі українців
Андрій Гундер
«Вперше я сюди потрапив, коли мені було кілька місяців. Мене тут хрестили. Потім мама і тато приводили мене сюди за руку у неділю і на свята. Ці місця для мене рідні. У святкові дні тут збираються тисячі українців», – зазначає Андрій Гундер.

Одна зі старших жінок-парафіянок розповіла Радіо Свобода, що відвідує українську церкву в Лондоні вже 50 років. Власне будівлю теперішнього українського собору громада придбала 1967 року.

Церква для мене – це скарб
«Колись тут були усі молоді – «войско»... А потім посивіли, повмирали. Тепер вже й тих сивих нема, але маємо багато гостей з України. Я цьому дуже рада, бо без них ми – старі – не могли би катедру утримувати. Церква для мене – це скарб», – каже бабуся.

Для багатьох українців, які приїхали до Лондона на заробітки церква – важливе місце, де вони мають можливість відчути себе ближче до дому.

«Я приходжу сюди кожного разу, коли можу відпроситися з роботи», – розповідає одна жінка. «Вперше я сюди потрапила 2005 року, коли приїхала якраз перед Пасхою, – зауважує вона. – Я тут почуваюся дуже комфортно, але сумую за домом, за дітьми...»

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG