Доступність посилання

ТОП новини

Десятки тисяч людей у Криму відзначають свято родючості Хидирлез (ФОТО, ВІДЕО)


Кримськотатарське етнографічне свято Хидирлез зібрало під Бахчисараєм майже 40 тисяч гостей з усього Криму та з-за його меж. Про це повідомили Радіо Свобода у Меджлісі кримськотатарського народу, який виступив організатором свята.

За традицією, право перекочувати калакай (заздалегідь спечений хліб) надали голові Меджлісу Мустафі Джемілєву. Калакай впав на бік, що, згідно з повір’ям, вказує на вдалий урожай нинішнього року.

Під час свята проходила виставка-продаж виробів народно-прикладного мистецтва, майстер-класи народних умільців, змагання з національної боротьби куреш, кінні перегони, своє вміння демонстрували майстри східної кухні.

Для гостей була підготовлена яскрава концертна програма за участі народного артиста України Фемі Мустафаєва, гітариста-віртуоза Енвера Ізмайлова і відомої співачки Джамали, а також національних фольклорних ансамблів «Хайтарма» і «Кирим», дитячих художніх колективів.

Хидирлез – свято родючості відзначають у Криму
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:49 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ


Представники кримської влади бойкотують святкування Хидирлезу, організоване Меджлісом. Рада міністрів АРК ухвалила рішення провести альтернативні святкування у другій декаді травня, якраз у дні, коли відзначатиметься річниця підписання Сталіним указу про депортацію кримських татар. Така позиція уряду автономії викликала протести з боку Меджлісу.

Хидирлез – стародавнє тюркське свято землеробства, присвячене завершенню весняних польових робіт і вигону худоби на літні пасовища. За традицією, його відзначають у перший тиждень травня весело, гучно та яскраво. Назва свята, що має доісламське коріння, включає тюркські імена двох святих: Хидира та Ільяса. За легендою, святі безперервно подорожують всім світом, допомагаючи людям, і зустрічаються вони там, де завершилися господарські роботи та окіт худоби.

Святкування Хидирлезу є комплексом обрядів і звичаїв, спрямованих на задобрювання сил природи з метою отримання рясного врожаю і збільшення поголів’я худоби. У давнину після свята, як правило, починалося наймання працівників на польові роботи, вівчарі відганяли овець на літні пасовища.
XS
SM
MD
LG