Доступність посилання

ТОП новини

«Антисемітизм посилюється по всій Європі, і в Угорщині також» – угорський прем’єр


Лідер угорських ультрарадикалів Ґабор Вона
Лідер угорських ультрарадикалів Ґабор Вона
Угорщина – Прем’єр-міністр Угорщини заявив про нульову толерантність до антисемітизму. Віктор Орбан також визнав поширення цього явища у Європі та Угорщині зокрема. Проте діячі Всесвітнього єврейського конгресу, які цими днями зібралися в Будапешті, вважають, що подібних слів недостатньо і стурбовані ставленням угорської влади до праворадикальних організацій у країні.

Президент Всесвітнього єврейського конгресу Рональд Лаудер наголосив на тому, що Угорщину не випадково обрали для проведення з’їзду, оскільки у цій країні частими є прояви антисемітизму. Буквально напередодні відкриття конгресу у суботу, 4 травня, неподалік будівлі угорського парламенту кількасот прихильників праворадикальної партії «Йоббік» скандували расистські лозунги.

Я не лягаю і не встаю з думкою про Ізраїль. Мене цікавить Угорщина!
Ґабор Вона
«Нам кажуть, що ця демонстрація неприпустима, мовляв, це – підступна провокація. Як на мене, це вони (учасники Всесвітнього єврейського конгресу, – ред.) провокують нас. Я не лягаю і не встаю з думкою про Ізраїль. Мене це питання не турбує. Мене цікавить Угорщина!» – вигукував перед своїми прихильниками член парламенту і лідер угорських ультрарадикалів Ґабор Вона.

Провідні угорські телеканали не висвітлювали цю подію у своїх інформаційних випусках. А прем’єр Віктор Орбан у виступі на конгресі прямо не засудив партію «Йоббік», але засудив антисемітизм.

«Антисемітизм посилюється по всій Європі, і в Угорщині також. Ситуація складна. Економічна криза вразила Європу до самих основ, і невдалі методи її подолання європейськими лідерами є причиною ще глибшого розчарування і втрати надії багатьма людьми. Скажемо відверто: крах ілюзій, гнів і ненависть посилюються. В такій ситуації вкрай важливо дати всім зрозуміти, що антисемітизм є неприйнятним і недопустимим», – зазначив Віктор Орбан.

Влада не відмежувалася від радикалів

Окремі обнадійливі заяви політиків не знімають загальної проблеми антисемітизму, переконаний учасник конференції і голова Спілки єврейських релігійних організацій Угорщини Петер Фельдмайєр.

В Угорщині дуже суттєво проявляються антисемітські настрої
Петер Фельдмайєр
«В Угорщині дуже суттєво проявляються антисемітські настрої. Вони у своєму вульгарному і не притишеному прояві спрямовані проти угорців єврейського походження», – зазначив Петер Фельдмайєр. Щоправда, він визнав, що не пригадує випадків, коли б життя угорських євреїв піддавали прямим загрозам, як в окремих країнах Європи, де мешкає багато мусульман.

У комюніке конгресу, зокрема, висловлюється жаль через те, що угорський уряд чітко не відмежувався від радикалів. Депутати від «Йоббік» нещодавно закликали скласти списки впливових євреїв Угорщини та звинуватили їх у скуповуванні землі, щоб здобути контроль над країною. На відміну від Орбана, попередній уряд лівоцентристів Угорщини заборонив неонацистський рух «Угорська гвардія».

У роки Другої світової війни до нацистських концтаборів з Угорщини депортували понад півмільйона євреїв. Нині в цій десятимільйонній країні мешкає близько 100 тисяч угорців єврейської національності.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG