Доступність посилання

ТОП новини

У Німеччині судять неонацистку, звинувачену у вбивствах


Беата Чепе
Беата Чепе
Перед судом у німецькому Мюнхені постала учасниця неонацистської групи, яку звинувачують у кількох вбивствах із расових мотивів. Існування цієї групи впродовж багатьох років залишалося таємницею для німецьких спецслужб, а її виявлення засвідчило про набагато глибші проблеми з праворадикалами, ніж вважалося раніше.

Молода жінка в чорному костюмі, яку поліція завела до зали суду, виглядала впевнено і розкуто, незважаючи на важкі звинувачення. Беату Чепе, якій 38 років, звинувачують у вбивстві восьми турків, одного грека та німецької поліцейської у різних містах Німеччини у період між 2000-м та 2007 роками. Також групу, до якої належало ще двоє її напарників, які покінчили життя самогубством у 2011 році, звинувачують у двох вибухах в іммігрантських районах Кельна і 15 пограбуваннях банків.

Її поява в залі суду відбулася за особливих заходів безпеки, адже навколо суду зібралися протестувальники з портретами жертв злочинної групи, яка називала себе Національним соціалістичним підпіллям. Про заходи безпеки розповів голова мюнхенської поліції Вольфганг Веґнер.

«Близько 500 поліцейських охороняють будинок, допомагають в охороні працівників суду, охороняють безпеку всередині будинку суду, а також під час транспортування та охорони звинуваченої. Очікується шість демонстрацій, кількість учасників яких сягатиме 500 осіб», – повідомив шеф мюнхенської поліції.

Неонацистську групу виявили випадково, коли у листопаді 2011 року поліції вдалося заблокувати машину, на якій Чепе та двоє її спільників намагалися обікрасти банк. Двоє чоловіків покінчили життя самогубством, а Чепе пізніше здалася поліції. В машині були знайдені рушниці, з яких були скоєні всі 10 вбивств та диск, на якому було записано відео зізнання у вбивствах.
Група неонацистів під керівництвом Беати Чепе
Група неонацистів під керівництвом Беати Чепе

Для родин жертв неонацистської групи поява в суді її учасниці була першою можливістю подивитися їй в очі. Хоча досі вона мовчала на допитах щодо мотивів своїх вчинків.

Німецька газета Die Welt написала про «банальність зла», адже молода жінка скоріше виглядає як продавець супермаркету, ніж людина, яка може вбивати з розрахунку чи від гніву.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG