Доступність посилання

ТОП новини

Білий дім перебуває «у процесі збору фактів» щодо Сирії, «а не поспішних висновків»


Речник Білого дому Джей Карні
Речник Білого дому Джей Карні
Речник Білого дому Джей Карні прокоментував заяви, які надійшли у відповідь на звинувачення Сирії в застосуванні хімічної зброї під час збройного конфлікту в цій країні.

«Зараз ми перебуваємо в процесі збору фактів, а не поспішних висновків», – заявив Карні у понеділок на брифінгу у Вашингтоні. За словами речника Білого дому, тільки на основі беззаперечних фактів президент США може схвалити політичне рішення у відповідь на дії Сирії.

Створена ООН Незалежна міжнародна комісія для розслідування ситуації в Сирії заявила, що не має переконливих доказів використання хімічної зброї будь-якою зі сторін конфлікту. Комісія наголосила, що не даватиме інших коментарів із приводу інтерв’ю однієї з її членів – Карли дель Понте, яка по суті, звинуватила сирійських повстанців у використанні смертельно отруйного газу зарину, хоча й додала, що ці дані не остаточні.

Самі сирійські повстанці теж виступили з запереченнями заяв Карли дель Понте, яку вона зробила на передодні одному зі швейцарських телеканалів. Член керівництва опозиційного об’єднання Мульгам ад-Друбі заявив агентству Reuters: «Ця заява не підтверджена. Немає об’єктивних доказів того, що вона сказала. Щоб мати об’єктивні докази, треба знати місце і час, а також мати неупереджених свідків».

Про відсутність даних щодо можливого використання хімічної зброї в Сирії заявили і в НАТО. Генеральний секретар Андерс Фоґ Расмуссен наголосив у понеділок на прес-конференції у Брюсселі, що «підтвердженої інформації з приводу того, хто міг би використати хімічну зброю», немає.
XS
SM
MD
LG