Доступність посилання

ТОП новини

Колорадо та Вашингтон готуються до вільного продажу марихуани


Двадцятого квітня найзапекліші прихильники легалізації марихуани відзначили неофіційний день коноплі. Коли точно почали відзначати цей день і чому саме двадцятого квітня – достеменно невідомо. За однією версією, все почалося у дев’яності, за іншою у сімдесяті роки минулого сторіччя. Як би там не було, прихильники вживання марихуани мають чимало причин для оптимізму. Вперше, більшість американців підтримують ідею контрольованого продажу коноплі. А штати Колорадо та Вашингтон, готуються розпочати вільний продаж марихуани на зразок алкоголю.

Медична конопля, за рецептом, давно продається у багатьох штатах. Щоправда, тут виникає парадокс, на рівні федеральних законів, все це відбувається... незаконно.

Опитування вказують, що 70 відсотків каліфорнійців підтримують продаж марихуани в медичних цілях, більшість з них, серед них і Стів Деанджело, підтримують і повну легалізацію. І чимало експертів вважає, що цей час вже настав
Марихуана, як лікарський засіб, законна у вісімнадцяти американських штатах. Власники крамниці в Сіетлі, штат Вашингтон, мешканці якого торік проголосували дозволили продаж марихуани у рекреаційних цілях, сподіваються на швидке розширення бізнесу.

Власник крамниці з продажу медичної марихуани Шай Седіс говорить:

«Ми маємо намір охопити весь Вашингтон. Одного дня, можливо, прийдемо в Орегон, Каліфорнію, Колорадо – одним словом туди, де марихуана узаконена».

Такі крамниці з продажу медичної марихуани організовані у формі неприбуткових кооперативів, їх члени потребують рецепт лікаря. Для продажу марихуани не в медичних цілях створюється інша система, каже законодавець штату Вашингтон Роджер Ґудмен:

«Ми повинні регулювати вирощування марихуани, її обробку та розповсюдження. Ціна повинна бути нижчою у порівнянні з чорним ринком, але достатньо високою, щоб не зваблювати молодь».

Сьогодні, за законом, доросла людина у Вашингтоні може посідати близько двадцяти восьми грамів марихуани. Її обіг для рекреаційного вживання регулюватиметься службою контролю за продажем лікеро-горілчаних виробів. Зараз ведуться ретельні консультації між представниками індустрії та контролюючих органів. Марихуана для рекреаційного вживання буде обкладатись високим податком, що принесе значні прибутки, як сподівається влада, у місцевий бюджет. Крім того, штат зекономить кошти на переслідуванні споживачів.

Прокурор міста Сіетл Піт Голмс каже, що завдяки новому закону із системи обігу марихуани випадають злочинці:

«Ми зрозуміли, що в деяких випадках інструмент традиційного правозастосування просто виявляється недієвим. Ми віднайшли розумний спосіб, як влада може побити злочинців, вступивши у їх власну гру».

У той час у Каліфорнії, де вживання марихуани є законним уже майже двадцять років, влада має дещо інше ставлення до цього питання. Найбільша у масштабі всієї країни клініка, де продається медична марихуана, нині витрачає мільйони доларів на боротьбу з місцевою владою, яка намагається її закрити. Втім, каже засновник засновник центру здоров’я «Гарборсайд» Стів Деанджело, процесу повної легалізації марихуани по всій країні вже не зупинити.

«Головне питання у тому – як її легалізують? Як буде виглядати ця нова індустрія? Як ми будемо регулювати її роботу?»

У Лос-Анджелесі бізнес з продажу марихуани процвітає як ніколи, і навіть прихильники її легалізації кажуть, що ситуація виходить з-під контролю. З простим головним болем чи безсонням людина може дістати рецепт на придбання марихуани. Крім того, в місті понад сто тисяч незаконних точок продажу».

Втім, люди, які справді її потребують, захищають своє право на придбання медичної марихуани. Білл Розендаль каже, що «трава» допомагає йому жити з важкою стадією раку:

«Я почуває себе сильнішим. У мене відчуття, що попереду довге життя і все завдяки медичній марихуані».

Опитування вказують, що 70 відсотків каліфорнійців підтримують продаж марихуани в медичних цілях, більшість з них, серед них і Стів Деанджело, підтримують і повну легалізацію. І чимало експертів вважає, що цей час вже настав.

«Питання більш не в тому, чи легалізують коноплю, чи ні. І навіть не в тому, коли це станеться, тому що момент цей вже настав».

Він додає, що ключове питання – якими будуть закони. І вся країна чекає, як законодавці відповідатимуть на це запитання.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG